Cuketové vafle

Co takhle vafle trošku „ozdravit“? V tomto receptu využijete i kousek cukety.

Co si připravit (podle typu vaflovače cca 15 vaflí) ?

  • 350 g hladké celozrnné špaldové mouky
  • 1/2 kypřicího prášku do pečiva bez fosfátů
  • 1 špetka soli
  • 1 lžíce cukru
  • 500 ml mléka nebo rostlinného mléka
  • 100 g rozpuštěného másla
  • 2 vejce od šťastných slepiček
  • 250 g najemno nastrouhané cukety

Jak na to?

  1. Cuketu omyjeme, zbavíme semínek. Nemusíme ji loupat (pokud ji chcete lépe „schovat“, oloupejte ji).
  2. Najemno nastrouháme. Necháme chvilku stát a vymačkáme.
  3. V míse promícháme sypké suroviny – mouku, prášek do pečiva, sůl a cukr.
  4. Vmícháme mléko, máslo, vejce a nakonec cuketu zbavenou vody.
  5. Vznikne středně husté těsto.
  6. Těstem plníme vaflovač a pečeme dozlatova (snažte se co nejméně ho otvírat).
  7. Můžete podávat nasladko i naslano.

NASLADKO: s ovocem, jogurtem, oříškovým máslem atd.
NASLANO: namazané s čerstvým a obložené šunkou, sýrem, polníčkem nebo cherry rajčaty.

Kterou variantu si dáte?