Znáte bagely s mrkví z pohádky o králíčku Bingovi? Moje dcera je po shlédnutí pořád chtěla. Tak jsem je jako hodná maminka připravila. A ráda se s Vámi podělím o recept.
Úplně klidně si je připravte i bez pohádky, jsou výborné nasladko i naslano.
Co si připravit (na cca 10 bagelů)?
Kvásek:
- 80 ml mléka pokojové teploty
- 20 g třtinového cukru
- 25 g špaldové hladké mouky
- 25 g čerstvého droždí nebo 1 sáček (7 g) sušeného
Těsto:
- 250 g špaldové hladké mouky
- špetka soli
- 15 g třtinového cukru
- 70 ml mléka pokojové teploty
- 1 vejce na potření
- semínka na posypání – sezam, mák, dýňové,…
Jak na to?
- Do menší misky připravíme kvásek – mléko, cukr, mouku a nadrobené čerstvé droždí nebo obsah sáčku sušeného smícháme. Necháme na teplém místě vzejít kvásek (možno ho dát do trouby na nízký stupeň). Trvá to cca 15 minut.
- Mezitím mouku na těsto promícháme se solí a cukrem. Přidáme mléko a vzešlý kvásek.
- Vytvoříme hladké těsto. Necháme na teplém místě kynout 60 minut (případně zase do trouby).
- Do malého hrnce dáme vařit vodu.
- Předehřejeme si troubu na 200°C.
- Po vykynutí z těsta vytvoříme válečky a spojíme je do kruhu s dírou uprostřed (pokud máte čas můžete je ještě nechat přikryté kynout, ale není to nutné).
- Bagely vložíme do vroucí vody a povaříme cca 1 minutu.
- Vyndáme je z vody na plech (nechte je pořádně okapat), potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme semínky a pečeme do zlatova ve vyhřáté troubě – trvá to cca 20 minut .
Servírování podle králíčka Binga:
Bagely prořízneme v polovině, potřeme Lučinou nebo jiným sýrem, přidáme kvalitní šunku nebo sýr a mrkvičku na plátky (já tenké plátky tvořím škrabkou na brambory). A můžete si na nich pochutnávat.
Jiné servírování:
Pokud „nejedete“ na pohádkách můžete si je připravit se sladkou nebo slanou oblohou.