Těstovinový salát s červenou řepou

Blíží se nám léto a grilování a různá posezení v přírodě. Tímto salátem okouzlíte nejenom děti, které si zamilují jeho růžovou barvu.

Co si připravit? 

  • 150 g těstovin – já použila kolínka (určitě vybírejte druhy z pšenice semoliny)
  • 200 g uvařené nebo upečené červené řepy (= 2 větší kusy, můžete klidně použít už uvařenou prodávanou zavakouovanou – např. z Lidlu)
  • 2 lžíce mléka
  • 1 lžíce balzamica
  • 1 lžíce javorového sirupu
  • 1 lžíce olivového oleje extra panenského
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • 1 přírodní sýr (seženete v Tescu) – můžete vyměnit na kozí sýr nebo fetu nebo balkánský sýr – 100 g
  • 2 hrsti listů čerstvého baby špenátu – můžete vyměnit za rukolu

Jak na to? 

  1. Těstoviny uvařte podle návodu na obalu a nechte vychladnout.
  2. Jednu řepu nakrájejte na větší kostky a polovinu sýra nalámejte na drobnější kousky.
  3. Dejte do mixéru – nakrájenou řepu, kousky sýra, mléko, olej, balsamico, sirup a citronovou šťávu. Rozmixujte vše na pyré.
  4. Smíchejte důkladně s vychladlými uvařenými těstovinami.
  5. Zbytek řepy nakrájejte na malé kostičky a sýr nalámejte na kousky a vše přidejte k salátu. A promíchejte.
  6. Nakonec přidejte špenát.

Pro děti:

  • Recept můžete dát i dětem od 1 roku (u těch se vyhněte hodně slaným sýrům jako je balkán a feta).
  • Pozor na možnou alergickou reakci na citrón.

TIP:
Salát můžete doplnit ještě semínky – třeba slunečnicovými.