Chcete letos vyzkoušet perníčky ve zdravější verzi? Tak tenhle recept na žitné, které jsou hned měkké, je pro vás.
Co si připravit?
- 215g hladké celozrnné žitné mouky (dá se koupit už skoro všude, třeba i v supermarketech)
- 1 vejce od šťastných slepiček
- 1 lžíce medu
- 80g třtinového cukru
- 60g másla
- 1 lžička perníkového koření
- třetinu balíčku prášku do pečiva
Jak na to?
- Vejce prošleháme s rozpuštěným máslem (nechte ho trošku zchladnout), medem a cukrem.
- Přidáme kypřící prášek, koření a po částech zapracujeme mouku.
- Hotové těsto vložíme do mikrotenového sáčku a necháme ho den odpočívat v lednici, aby se koření v těstě rozleželo (doba jde zkrátit na pár hodin).
- Druhý den ho vyndáme předem z lednice a necháme prohřát, a potom ho ještě teplem ruky zpracujeme, vyválíme na plát silný přibližně 3mm a vykrajujeme tvary. S těstem se dobře pracuje, nelepí ani nepraská.
- Pro lesk je potřeme před pečením rozšlehaným vajíčkem.
- Pečeme v troubě předehřáté na 180°C přibližně 5 – 10 minut. Hned jak začnou perníčky zlátnout, vytáhneme je z trouby, aby nebyly vysušené.
- Perníčky jsou hned po upečení měkké, poté na chvilku lehce ztvrdnou, ale za pár hodin jsou zase měkké a tak i vydrží.
TIP:
Pokud si chcete jejich měkkost pojistit, skladujte je v dóze s kouskem jablka.
Bílková poleva (tady jsem zatím nic zdravého nevymyslela 🙂 )
- 1 bílek
- 150g prosátého moučkového cukru
- 1 lžička citronové šťávy
Šlehejte, dokud nebude poleva tak hustá, že když uděláte párátkem tečku, zůstane její tvar.