Tohle je můj nejoblíbenější recept poslední doby – je mírně pikantní a kombinace mletého hovězího, fazolí a zeleniny je prostě úžasná.
Právě tohle chilli je uvařené za chvilku, v jednom hrnci a každý se po něm bude jen oblizovat…takže i začínající kuchařky, šup do práce :).
Co nakoupit?
- 1 větší cibule – nakrájená na kostičky
- 1 lžíce oleje – já použila řepkový
- 3 stroužky česneku – prolisované
- 500 g kvalitního mletého hovězího masa
- 1 červená paprika – nakrájená na kostičky
- 1-2 lžičky chilli nebo kajenského pepře
- 2 lžičky mleté pálivé papriky
- 2-3 lžičky římského kmínu – lze nahradit běžným kmínem
- 1 lžička oregána
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 1,5 hrnku hovězího vývaru – případně bude stačit i voda
- 1,5 hrnku na kostky nakrájených rajčat nebo rajčatového pyré – já pyré kupuji v Lidlu
- 1 rajčatový protlak – moje favoritka je malá plechovčička (140 g, firma Giana)
- 1 plechovka červených fazolí – bez nálevu, kupuji je v Lidlu
- himalájská sůl
- pepř
Na doladění:
- strouhaný parmezán
- jogurt nebo skyr – možno vynechat
- čerstvý koriandr nebo oregáno
Jak na to?
- Do většího hrnce dáme rozehřát olej. Na něm osmahneme nasekanou cibuli (do sklovata), přidáme nakrájenou papriku, chvilku později česnek a společně asi 2 minuty restujeme.
- Teď přidáme mleté hovězí, chilli, římský kmín, skořici a mletou papriku. Vše důkladně promícháme a restujeme dalších 5 minut – restování určitě nevynechte, maso se tak zatáhne a nebude pouštět tuk.
- Přidáme vývar nebo vodu, krájená rajčata a rajčatový protlak, vše promícháme a za občasného míchání necháme na mírném plameni 20 – 30 minut probublávat.
- Na závěr přidáme fazole, sůl a pepř, promícháme a ještě 5 minut společně povaříme.
- Hotové chilli můžeme doplnit strouhaným parmezánem, nasekaným čerstvým koriandrem nebo oregánem a jogurtem nebo skyrem.