Zima je pomalu tu a je potřeba se trošku zahřát a navíc se zázvorem zaženete i kdejakou nemoc.
Co si připravit na 4 porce?
- 5 větších mrkví
- 2 brambory – můžete vynechat, pokud chcete polévku jen z mrkve
- 1 pomeranč – štáva
- 2-3 cm čerstvého zázvoru – najemno nastouhaný
- 1 l zeleninového vývaru – lze použít i jen vodu
- 1 šalotka nebo cibule – nadrobno nakrájenou
- 2 PL řepkového oleje
- sůl, pepř
Jak na to?
- Na trošce oleje orestujeme v hrnci šalotku dosklovata.
- Pak přidáme najemno nastrouhaný zázvor.
- Chvilku opékáme. Zázvor se Vám možná bude trošku lepit na povrch, ale to vůbec nevadí, odvaříme ho.
- Přidáme oloupanou mrkev nakrájenou na větší špalíčky (cca 5 cm). Mrkev dál opékáme.
- Když je mrkev opečená všechno zalijeme zeleninovým vývarem nebo vodou a necháme pozvolna vařit, přibližně 20 minut, dokud nám mrkev nezměkne. Přibližně v půlce vaření můžeme přidat na kousky nakrájené brambory.
S dobou vaření to nepřehánějte, protože mrkev pak ztrácí barvu. Nemusí být úplně „blátivá“, mixér si s tím poradí. - Všechno rozmixujeme.
- Hrnec dáme zpátky na plotnu a polévku dochutíme. Sůl, pepř, šťáva z pomeranče bude to pravé. Pokud ještě není pro Vás dost zázvorová můžete zázvor ještě přidat.
- Polévku si můžeme dozdobit opraženými semínky, třeba dýňovými.