Mrkvová polévka se zázvorem a pomerančem

Mrkvová polévka se zázvorem

Zima je pomalu tu a je potřeba se trošku zahřát a navíc se zázvorem zaženete i kdejakou nemoc.

Co si připravit na 4 porce?

  • 5 větších mrkví
  • 2 brambory – můžete vynechat, pokud chcete polévku jen z mrkve
  • 1 pomeranč – štáva
  • 2-3 cm čerstvého zázvoru – najemno nastouhaný
  • 1 l zeleninového vývaru – lze použít i jen vodu
  • 1 šalotka nebo cibule –  nadrobno nakrájenou
  • 2 PL řepkového oleje
  • sůl, pepř

Jak na to?

  1. Na trošce oleje orestujeme v hrnci šalotku dosklovata.
  2. Pak přidáme najemno nastrouhaný zázvor.
  3. Chvilku opékáme. Zázvor se Vám možná bude trošku lepit na povrch, ale to vůbec nevadí, odvaříme ho.
  4. Přidáme oloupanou mrkev nakrájenou na větší špalíčky (cca 5 cm). Mrkev dál opékáme.
  5. Když je mrkev opečená všechno zalijeme zeleninovým vývarem nebo vodou a necháme pozvolna vařit, přibližně 20 minut, dokud nám mrkev nezměkne. Přibližně v půlce vaření můžeme přidat na kousky nakrájené brambory.
    S dobou vaření to nepřehánějte, protože mrkev pak ztrácí barvu. Nemusí být úplně „blátivá“, mixér si s tím poradí.
  6. Všechno rozmixujeme.
  7. Hrnec dáme zpátky na plotnu a polévku dochutíme. Sůl, pepř, šťáva z pomeranče bude to pravé. Pokud ještě není pro Vás dost zázvorová můžete zázvor ještě přidat.
  8. Polévku si můžeme dozdobit opraženými semínky, třeba dýňovými.
Pořádná zimní zahřívací polévka je na světě…

mrkvovapolevka

Martina Vrbická

Martina Vrbická

Martina je zdravá kuchtička, lektorka VAŘME JINAK, milovnice dobrého zdravého jídla a nemilovnice doplňků stravy.
Člověk, který něco ví o kvalitě a bezpečnosti potravin a z toho vychází.
Jejím mottem je: "Změna životního stylu nemusí být dřina a odříkání. Berme změny s radostí."

Více o Martině najdete sekci O MNĚ.
Martina Vrbická

Napsat komentář