Je čas dýňování, tak proč si nedat třeba ravioly s dýňovou náplní.
A jde to úplně snadno i bez strojku.
Co si připravit?
Na těsto
- 500 g celozrnné špaldové mouky (já ji kupuju v Lidlu)
- 5 vajec
- 1 lžička olivového oleje
- sůl
- asi 100 ml vody
- 1 vejce na potření
Na náplň
- 300 g předpečené dýně (Hokaidó nebo máslová)
- 100 g Lučiny
- 2 snítky tymiánu
- 1–2 stroužky česneku
- sůl a čerstvě mletý pepř
Dokončení
- 1 lžička dýňového nebo jiného oleje
- 2 lžíce opražených dýňových semínek
- rukola
- parmezán – můžete vynechat
Jak na to?
- Dýni zbavíme semínek, nakrájíme ji na větší kousky (pokud použijete Hokaidó, nemusíte ji ani loupat)
- Dáme ji péci na 180°C na 30 min do trouby.
- Po vyjmutí z trouby ji rozmačkáme vidličkou a necháme vychladnout.
- Mezitím si připravíme těsto na ravioli: Mouku promícháme s vejci, olivovým olejem a špetkou soli. Podle potřeby přidáme trochu vody a hněteme, až vznikne pevnější těsto.
- Zabalíme ho do potravinářské fólie a uložíme alespoň na 30 minut do lednice.
- Teď připravíme náplň: Vychladlou dýňovou dužinu promícháme s Lučinou, odrhnutou snítkou tymiánu a drceným česnekem. Dochutíme solí a pepřem.
- Odpočinuté těsto vyválíme na pomoučené ploše na velmi tenké pláty.
- Z těsta pomocí sklenice nebo vykrajovátka vykrojíme větší kolečka.
- Některé potřeme rozšlehaným vejcem a poklademe kopečky náplně.
- Další kolečka položíme na náplň a okraje přitlačíme vidličkou k sobě.
- Ravioli vsypeme do vroucí osolené vody a vaříme zhruba 3 minuty, poté co vyplavou na hladinu.
- Vylovíme je, přelijeme olejem a posypeme dýňovými semínky, rukolou a parmezánem.