Tímhle dortíkem potěšíte malé i velké… má čokoládový korpus i krém.
Co si připravit?
- 230g hladké špaldové mouky – ½ hladké špaldové + ½ celozrnné špaldové
- 80g kakaa
- 1 lžička kypřícího prášku bez fosfátů
- 1 lžička jedlé sody
- Špetka soli
- 150ml řepkového oleje
- 200g cukru krupice
- 1 1/2 lžičky jablečného octa
- 360ml rostlinného mléka (třeba sójového)
Krém:
- 300g hořké čokolády
- 400ml tuhé části kokosového mléka z plechovky – cca 1 a půl plechovky (půjde odstranit, když necháte plechovku přes noc v lednici)
Dohotovení:
- Marmeláda
- Ovoce – borůvky, maliny atd.
Jak na to?
Krém:
- Nejdříve si připravíme krém – čokoládu rozlámeme na kousky do misky.
- Tuhou část kokosového mléka zahřejeme.
- Rozpuštěné kokosové mléko vlijeme na čokoládu a mícháme do rozpuštění.
- Přikryjeme potravinovou fólií a dáme na 4 hodiny do lednice, občas promícháme. Když spěcháme, můžeme dát na hodinu do mrazáku.
Korpus:
- Rostlinné mléko a jablečný ocet smícháme (mléko se trošku zdrcne).
- Přimícháme cukr a olej.
- V druhé míse smícháme prosátou mouku, kakao, kypřicí prášek, jedlou sodu a sůl.
- Mokré suroviny vmícháme do sypkých a smícháme v hladké těsto.
- Dno dortové formy vyložíme pečícím papírem nebo olejem. Strany pomažeme a těsto rozdělíme do dvou menších forem, které pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů 30 minut.
- Korpusy necháme v dortové formě vychladnout.
- Korpus nejprve pomažeme marmeládou.
- Potom je spojíme krémem.
- Krémem potřeme i vrchní korpus případně boky a dozdobíme ovocem.