Veganský čokoládový dort

Tímhle dortíkem potěšíte malé i velké… má čokoládový korpus i krém.

Co si připravit?

  • 230g hladké špaldové mouky – ½ hladké špaldové + ½ celozrnné špaldové
  • 80g kakaa
  • 1 lžička kypřícího prášku bez fosfátů
  • 1 lžička jedlé sody
  • Špetka soli
  • 150ml řepkového oleje
  • 200g cukru krupice
  • 1 1/2 lžičky jablečného octa
  • 360ml rostlinného mléka (třeba sójového)

Krém:

  • 300g hořké čokolády
  • 400ml tuhé části kokosového mléka z plechovky – cca 1 a půl plechovky (půjde odstranit, když necháte plechovku přes noc v lednici)

Dohotovení:

  • Marmeláda
  • Ovoce – borůvky, maliny atd.

Jak na to?

Krém:

  1. Nejdříve si připravíme krém – čokoládu rozlámeme na kousky do misky.
  2. Tuhou část kokosového mléka zahřejeme.
  3. Rozpuštěné kokosové mléko vlijeme na čokoládu a mícháme do rozpuštění.
  4. Přikryjeme potravinovou fólií a dáme na 4 hodiny do lednice, občas promícháme. Když spěcháme, můžeme dát na hodinu do mrazáku.

Korpus:

  1. Rostlinné mléko a jablečný ocet smícháme (mléko se trošku zdrcne).
  2. Přimícháme cukr a olej.
  3. V druhé míse smícháme prosátou mouku, kakao, kypřicí prášek, jedlou sodu a sůl.
  4. Mokré suroviny vmícháme do sypkých a smícháme v hladké těsto.
  5. Dno dortové formy vyložíme pečícím papírem nebo olejem. Strany pomažeme a těsto rozdělíme do dvou menších forem, které pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů 30 minut.
  6. Korpusy necháme v dortové formě vychladnout.
  7. Korpus nejprve pomažeme marmeládou.
  8. Potom je spojíme krémem.
  9. Krémem potřeme i vrchní korpus případně boky a dozdobíme ovocem.