Čerstvé klíčky a zelené výhonky obsahují vitamíny, bílkoviny, minerální látky a spoustu dalších prospěšných látek, které náš organismus právě teď ocení.
Do nakličování se může pustit opravdu každý – je to snadné a dokonce i ušetříte.
1. krok – Výběr semínek
Nakličovat můžeme skoro cokoli.
Čím kvalitnější semínka vybereme, tím více z nich získáme. Tak třeba výhonky cizrny, vojtěšky, pohanky, sezamu nebo slunečnice nám dodají velké množství vápníku. Železo pak najdeme v klíčcích zelené a červené čočky, fazolek munga, adzuki nebo hrachu.
Co klíčit – 5 skupin, které nezklamou

1.) Semínka zelenin
- Řeřicha – asi nejznámější zelené výhonky na světě. Sklízíme výhonky s plně otevřenými lístky. Má jemně pikantní chuť.
- Ředkvička – naklíčená semínka i zelené výhonky mají typickou jemně štiplavou kořenitou chuť.
- Brokolice – svým obsahem antioxidantů daleko převyšuje všechny ostatní klíčící rostlinky a dokonce samotnou dospělou plodinu. Pěstuje se jak pro klíčky, tak i pro zelené výhonky.
Má jemně kořenitou chuť, která je shodná s brokolicovými růžičkami. - Zelí bílé i červené – charakteristická nasládlá zelná chuť. Červeně olistěné výhonky zpestří hezky pokrmy i barevně.
- Rukola (roketa) – pěstuje se pro křupavé výhonky se zelenými lístečky ostřejší jakoby ořechové chuti.
2.) Luštěniny
- Fazole mungo – křupavé, oblíbené pro svěží chuť.
- Hrách zelený i žlutý – semena s klíčky nepřesahujícími délku 2 cm mají příjemně osvěžující typicky hráškovou chuť.
- Čočka všech barev – připravena ke konzumaci do dvou dnů, jakmile se objeví klíčky. Je šťavnatá, mírně nasládlá.
- Fazole adzuki – mají výraznou typicky fazolovou příchuť. Červenou barvou pěkně zpestřují pokrmy.
- Cizrna – senzační oříšková chuť! Klíčí velmi rychle. Konzumujeme s bílými klíčky dlouhými 0,5 až 1 cm.
3.) Olejniny
- Slunečnice – šťavnatá s charakteristickou chutí. Na klíčky používáme loupaná semena, ta ve slupce pak pro pěstování zelených výhonků.
- Sezam – můžeme konzumovat už po 24 hodinách klíčení. Příjemná chuť.
- Hořčice – zelené výhonky mají o něco ostřejší chuť než ředkvička. Kromě žluté existuje ještě černá hořčice.
4.) Obiloviny
- Pšenice – semínka s jemnými bílými klíčky. Vzcházejí do dvou tří dnů. Mají výbornou nasládlou chuť.
- Žito – rychle hotové a stejně chutné jako pšenice.
5.) Ostatní
- Vojtěška (alfalfa) – velice výživná. Nijak zvlášť kořenitě výrazná, ale pokrmům dodá svěžest a křupavost. Sklízíme výhonky s otevřenými lístky.
- Jetel – texturou a chutí se téměř shoduje s vojtěškou.
- Pískavice (řecké seno) – nutričně jedna z nejhodnotnějších klíčních rostlin. Ostřejší, později hořkne.
- Pohanka – je tzv. pseudoobilovinou. Klíčí velice rychle. Nejvhodnější jsou křehká semínka s drobnými klíčky, která chutnají po oříšcích.
Nikdy…
…nepoužíváme mořená semena určená k výsevu na venkovní záhony! Velký výběr semen vhodných k nakličování najdeme v obchodech zdravé výživy.
…nekonzumujeme klíčky s plísní! Ta se objevuje zejména po nedokonalém odkapání, při velmi vysoké teplotě a nedostatečném proudění vzduchu.
2. krok – Výběr metody
Asi nejjednodušší a nejdostupnější metodou klíčení je – klíčení ve sklenici. Jak na to?
Připravte si:
- Sklenici – ze začátku Vám bude stačit skleněná půllitrová sklenice na zavařování. Lepší je se širokým hrdlem, abyste do ní mohli strčit ruku až budete klíčky odebírat. Pokud budete chtít klíčit větší množství, zvolte i větší sklenici. Pro každý druh semene používejte jednu sklenici.
- Prodyšný netoxický materiál – pláténko, tyl, síťka proti mouchám. Tím se sklenice přikryje, aby do ní mohlo proudit dostatečné množství vzduchu.
- Gumičku – připevníme s ní látku ke sklenici.
- Sítko – může se použít místo prodyšného materiálu a gumičky.
- Semínka ke klíčení
Nasypeme semena do sklenice. Malá semínka například vojtěšky by měla jen pokrýt dno, velká semena př. mungo, cizrna, by měla sahat maximálně do čtvrtiny sklenice, protože klíčením zvětší svůj objem.
Sklenici naplníme vodou cca do půlky sklenice a necháme semena nasáknout vodu. Ideální je namočit je přes noc.
Druhý den ráno vodu vylijeme a sklenici naplníme studenou vodou, kterou necháme chvíli přetékat (odstraňují se tím produkty vzniklé při klíčení).
Poté vodu vyléváme přes pláténko, které máme připevněné na sklenici nebo přes sítko. Po promytí necháme vytéci všechnu přebytečnou vodu ze sklenice.
Pravidelná hygiena 🙂
Aby nám nezačala semínka kvasit a plesnivět pravidelně je proplachujeme – v zimních měsících 2x denně a v letních měsících při velkém vedru i 3 – 4x denně.
Světlo nebo tma?
Nikdy nevystavujte klíčky přímému slunci. Světlo je nutné pro fotosyntézu, a ta nemůže začít, dokud se neobjeví prvotní lístky. Takže semena, která nepěstujeme pro zelené výhonky, mohou celou dobu stát v šeru. Do spíže je ale nezavíráme kvůli špatnému proudění vzduchu.
Kdy můžeme sklízet?
Cca po 3 – 6 dnech (u některých semínek i dříve), jsou klíčky dost dlouhé a můžeme začít sklízet úrodu. Klíčky naposledy propláchněte, nechte okapat a dejte je do lednice.
Tam vydrží, lehce přiklopené víčkem, pár dní. Je ale potřeba je propláchnout tak 1x za dva dny.
Jíst by se jich mělo jenom trochu, na jedno jídlo tak 2 – 3 vrchovaté polévkové lžíce.
Dalším způsobem návodu ke klíčení je v nakličovací misce = biomisce.
Miska je vyrobena z ekologicky nezávadného materiálu – acrylskla. Jedná se o čtyři plastová plata – tři slouží ke klíčení a do posledního pak odtéká přebytečná voda z klíčků.
Semínka necháme nejdříve nabobtnat několik hodin ve sklenici naplněné vodou.
Vodu slijeme, semena dobře propláchneme, nasypeme v přiměřeném množství do nakličovacích misek a zakryjeme víkem.
Dle ročního období 2-4x denně důkladně proplachujeme studenou vodu, kterou naléváme do horní misky a necháme ji protéci až do poslední odpadové nádoby, ze které vodu vylijeme.
Současně můžeme nakličovat tři druhy semen.