Káva s mlékem… pít či nepít?

Často dostávám dotaz, jak je to s pitím kávy s mlékem. Pokusím se jeden z nejrozšířených mýtů objasnit.
Kafe a mlíko, do rakve víko… platí tohle pořekadlo?
Nevím, jak a proč se tento mýtus rozšířil, ale má velkou sílu, mrkneme se na to bez předsudků a se selským rozumem.

Ikdyž vědecké studie opakovaně potvrdily zdravotní přínosy kávy, řeči o nebezpečné závislosti na kofeinu nekončí. Ale věřte, že se není čeho bát.

Jak je to se spojením kávy s mlékem?

Neexistuje žádný důkaz, že by bylo pití kávy s mlékem škodlivé. Samozřejmě pokud nemáte intoleranci mléčného cukru (laktózy).

Jediné, na co je potřeba dávat pozor, je množství mléka nebo jiných „vylepšení“ a jeho tučnost.

Přidáte-li ke kávě cukr, zmrzlinu nebo alkohol, může se energetická hodnota blížit hodnotě celého oběda. Pokud si dáte po ránu jen kávu s cukrem, není to ideální řešení, rozhoupe se vám hladina cukru v krvi a můžete brzy dostat hlad.

Káva a hubnutí

Kofein si sám od sebe s tukem neporadí, ale pomáhá udržovat metabolismus v chodu, což je pro neukládání a odbourávání tuků důležité. Zvyšuje totiž výdej energie teplem a tím zrychluje náš metabolismus.

Kofein v kávě dokáže zrychlit metabolismus o 3 – 11%. Bohužel více působí u štíhlých lidí. Některé studie prokazují, že pití kávy zrychlí odbourávání tukových zásob o 29 % u štíhlých žen, ale jen o 10 % u žen obézních. Účinek je ale krátkodobý.

Kofein není samospásný… Ze všeho nejdřív je nutné vytvořit energetický deficit. To znamená přijmout méně energie než kolik energie vydáme. Potom se teprve může dostat ke slovu kofein. Ten zvýší tvorbu hormonů. Tím pádem se člověk cítí více ,,probuzený“ a má pocit přívalu energie. Člověk, který si dá před cvičením kávu, může zvýšit výkon o 11-12%.

Kofein také povzbuzuje nervový systém a dává tělu podnět k odbourávání tukových zásob. Děje se tak, ale jen jako doplněk energetického deficitu rozumným jídelníčkem a pohybovou aktivitou.

V momentě, kdy si dáme kávu například po obědě, oceníme další látku v ní obsaženou. Tou je kyselina chlorogenová, která pomůže zpomalit vstřebávání sacharidů.

Kolik kávy za den?

Tolerance kofeinu je hodně individuální. Někteří lidé jsou na něj citlivější.

Jeden šálek espressa představuje něco kolem 60 mg kofeinu. Většina lidí bez problémů toleruje denní množství 400 – 600 mg. To znamená, že je pití 4 šálků kávy za den v pořádku.

I když má káva mnoho kladů, není dobré to s ní přehánět. Ve velkém množství totiž dráždí žaludek. Pozor by si měli dát i ti, kteří trpí nespavostí.

Co si z toho vzít? Pít nebo nepít?

Pokud s kávou nemáte žádné potíže, vychutnejte si ji! S velkou pravděpodobností většině z nás převážně prospívá.

Pokud vám káva neprospívá nebo nechutná, nepijte ji. Alternativ je dost.

Vždy si dávejte pozor na to, co do kávy přidáváte. Některá „vylepšení“ prospěšnost kávy spolehlivě zlikvidují.

Moc fajn video vytvořil na tohle téma Jan Tuna: Káva s mlékem. Vražedná, nebo prospěšná kombinace?