Luštěniny jsou v českém jídelníčku trošku opomíjené. Přitom jsou výživné, chutné a levné. Za málo peněz připravíme hodnotné jídlo pro celou rodinu.
Jak je využít?
1. Pomazánky
Variant luštěninových pomazánek existuje mnohem víc než klasika cizrnový hummus. Na jejich přípravu se hodí všechny druhy luštěnin. Vedle cizrny i bílé máslové fazole a další druhy fazolí, červená čočka i fazolky azuki. Tyto pomazánky mají krémovou konzistenci a nemusíte použít ani mléčné výrobky.
Kombinujte je třeba s dušenou nebo pečenou zeleninou, s vločkami, s houbami, s ořechovými nebo semínkovými másly nebo s trochou kvalitního panenského oleje… a máte hotovo.
2. Polévky
V krémových rozmixovaných polévkách se spoustou zeleniny zamaskujete luštěniny jedna dvě. Ale nebojte se je přidávat i do tradičních polévek jako je bramboračka. Do červených polévek jako je rajčatová nebo minestrone se hodí červená čočka, která umí jídlo i dobře zahustit.
Tady najdete recept na polévku z červené čočky „co dům dá“.
3. Do salátu
Místo krutonků bude skvělá opečená cizrna. Zeleninový salát se stane sytější díky fazolím třeba mungo. Kombinací je opravdu spoustu a s každým druhem luštěniny bude chutnat jinak.
Pozor na dochucení: K luštěninám skvěle sedí kyselé chutě – do zálivky dávejte třeba citron, limetu nebo nejrůznější octy. Nebojte se soli a pepře.
4. Přidejte je k mletému masu
Odpůrci si jich ani nevšimnou a ušetříte za maso 😊. Navíc dodáte další kvalitní živiny.
5. Luštěninové těstoviny
Luštěninové těstoviny jsou celkem novinka. Jsou vynikají nejen skvělými nutričními hodnotami, ale i velmi rychlou a snadnou přípravou. Vybrat si můžete z těstovin z čočky, hrachu, cizrny i některých dalších.
Luštěninové těstoviny použijete úplně stejně jako těstoviny klasické. Můžete je tedy jen doplnit vaší oblíbenou omáčkou, připravit si zapečené těstoviny nebo například těstovinový salát.
6. Na zobání
Místo chipsů můžete použít pečenou cizrnu. Můžete ji upéct nebo upražit i bez použití tuku jen s oblíbeným kořením. Je to rychlovka, která chutná skvěle.
7. Moučník
První variantou, jak luštěniny při pečení využít, je sáhnout po luštěninové mouce, kdy jí nahradíte část klasické mouky v běžných receptech… například cizrnovou mouku na lívance.
Oblíbenou surovinou jsou i rozmixované konzervované, vařené nebo dokonce i naklíčené luštěniny. Vyzkoušejte například vynikající brownies z fazolí. Nebudete tomu totiž věřit, ale tuhle dobrotu vytvoříte během 20 minut a nepoznali byste, že základní surovinou je opravdu luštěnina!
Cizrna může být základem lahodných koláčů nebo skvělých sušenek.
8. Do tortilly
Skvělou výživnou večeři vytvoříte, když přidáte do tortilly třeba fazole.