Jak vybrat vhodný nanuk nebo zmrzlinu?

Zmrzlina nebo nanuky patří k oblíbeným letním osvěžením. Málokdo si bez ní dokáže užít letní pohodu.

Jak se ale koukat na zmrzlinu nebo nanuky, když potřebujeme shodit nadbytečná kila nebo chceme jíst zdravěji?
Jak vybrat vhodnější druh?

Samozřejmě, jsou zmrzliny vhodnější a méně vhodné.

Jaké jsou druhy?

1. Vodová zmrzlina

Na první pohled se tváří jako nejlepší varianta. Ale není to tak. Může být pěkně zrádná.
Podle energetické hodnoty (většinou do 500 kJ na balení) sice patří k těm méně kalorickým a neobsahuje žádný tuk.
Po snězení takové zmrzliny vám ale hladina cukru raketově vystřelí. Potom vyplavený inzulín v těle způsobí jeho nedostatek a za chvilku (do hodiny) dostanete obrovský hlad. Takže hlavní záludností není zmrzlina, ale ten následný efekt velkého hladu.

2. Smetanová, mléčná zmrzlina

Má oproti vodové zmrzlině výhodu, že obsahuje alespoň trošku bílkovin, díky kterým nebudeme pociťovat tak rychlý hlad. Obsahuje ale vysoké množství tuku v kombinaci s hromadou cukru. Smetanová zmrzlina se dá považovat tedy za velkou kalorickou nálož.
Maximální množství tuku stejně jako cukru nejsou u těchto zmrzlin limitována, a proto se hodně liší.

3. Tvarohová zmrzlina

Je zlatou střední cestou. I tahle zmrzlina obsahuje cukr, ale nemá tak vysoké množství tuku.
Díky vyššímu podílu bílkovin z tvarohu nás více zasytí a nezvýší tolik krevní cukr.

4. Ovocné zmrzliny a sorbety

Na rozdíl od vodových zmrzlin obsahují určitý podíl ovoce. Ovocné zmrzliny musí obsahovat minimálně 15 % ovoce, sorbety minimálně 25 %. Samozřejmě platí pravidlo, že čím více ovoce, tím lépe.

5. Domácí zmrzlina

Ideální volbou je pak samozřejmě připravit si nějakou zmrzlinu doma. Budete mít tak kontrolu nad složením i kvalitou surovin.
O domácích zmrzlinách někdy později :).

Chytrý výběr zmrzliny

Zmrzliny se většinou vyrábějí našleháním vzduchem, jeho množství může být hodně rozdílné – čím je zmrzlina našlehanější a nadýchanější, tím zaujímá větší objem, to je při redukci hmotnosti pozitivní. Takže 100 g zmrzliny většinou neodpovídá 100 ml, a tudíž energetická hodnota a obsah živin na 100 g je jiný než na 100 ml. Značení není jednotné a u některých výrobků se můžete setkat s hodnotami na 100 g a někde zase 100 ml zmrzliny.

Nejdůležitější jsou však hodnoty přepočtené na 1 kus, to nám opravdu řekne, kolik opravdu sníme. Většina výrobců na obale i tuhle hodnotu uvádí, případně si ji můžeme snadno spočítat.  

1. Čtěte složení

Vždy je lepší volit zmrzliny, které mají na 1 kus či porci co nejméně energie, co nejnižší obsah tuku a cukru a naopak obsahují co nejvíce bílkovin. Ale kolik ta hodnota přibližně je, že?

Orientační hodnoty, které hledat:

  • Energie (kJ/100g): nižší než 1200
  • Bílkoviny (g/100g): více než 7
  • Tuky (g/100g): méně než 5 
  • Cukry (g/100 g): méně než 22
2. Kvalitní suroviny

Vybírejte si takové zmrzliny, které obsahují kvalitní suroviny – mléko, tvaroh, jogurt, ovoce či ovocné šťávy, kakao, ořechy.  Vyvarovat bychom se raději měli zmrzlin s vysokým podílem rostlinného (nejčastěji kokosového) tuku, vhodné nejsou ani zmrzliny, u kterých je ve složení na prvních místech uvedena voda a cukr. 

3. Bez polevy

Vždy jsou lepší zmrzliny bez polevy, u zmrzlin s polevou volte alespoň takovou, která je vyrobena opravdu z čokolády, a ne ze ztuženého tuku.

Co kopečková a točená zmrzlina?

U kopečkových a točených zmrzlin to máme samozřejmě těžší a často se o jejich složení moc informací nedozvíme.
U nás se bohužel jedná většinou o zmrzliny připravované z polotovarů, ve kterých chybí čerstvé ovoce, ale také smetana a mnoho dalších přísad. Zmrzliny prodávané na ulici nebo v kavárně se mohou svým složením hodně lišit podle toho, zda se používají průmyslové směsi nebo se připravují podle vlastních receptur (ty jsou lepší). Zkuste se na složení zeptat obsluhy a uvidíte, zda uspějete.

Zmrzlina jako svačinka?

Pokud si v létě budete chtít místo klasické svačiny pochutnat na zmrzlině, volte raději menší balení méně tučné tvarohové, jogurtové nebo ovocné zmrzliny s malým množstvím přidaného cukru a vyšším podílem ovoce. Stejně tak si můžete dopřát i jeden kopeček nebo menší porci kvalitní točené zmrzliny.

Menší zmrzlina s energetickou hodnotou 400-500 kJ se energeticky vyrovná například dvěma sušenkám, polovině čokoládové tyčinky, třem a půl kostičkám čokolády nebo jedné müsli tyčince. Nebojte se občas zmrzlinu na svačinu zařadit!

Pokud si tedy venku chcete dát zmrzlinu, klidně hodinu předtím nebo potom ještě snězte nějakou potravinu bohatou na bílkoviny (např. tvaroh, sýr, cottage).

Konkrétní druhy

Asi vás určitě nejvíc zajímají konkrétní vhodnější druhy než teorie. 

Nanuky

Míša nanuk originál tvaroh (výrobce Tipafrost)

Typická tvarohová zmrzlina. Je to takový kompromis. Cukr sice obsahuje, ale díky přítomnosti bílkovin z tvarohu déle zasytí. Ten je ve složení na prvním místě (tvoří 53 % hmotnosti výrobku). Pokud si Míšu dopřejete občas a plánovaně se započítáním do celodenního příjmu energie, nic se nestane.

Míšánek (výrobce Tipafrost)

Je mladší brácha Míši. Složení má podobné jen bez umělých barviv a aromat.
Míšánek tvarohový obsahuje 65 % tvarohu, což je příznivá varianta. Ovocné druhy jahoda a borůvka obsahují ovocné dřeně a přírodní aroma, což je fajn alternativa, také množství cukrů není takové drama.

Fresca jahoda (výrobce Fresca Paleta, seženete na Košíku)

Tento nanuk obsahuje jen jahody (min 69%), třtinový cukr bio, voda, což je pozitivní. 
Energetická hodnota této zmrzliny je ale tvořená jen cukrem, takže budete mít rychle hlad.

Mrož Jahody, Meruňky (výrobce Prima)

Nutričně se řadí po bok ovocných zmrzlin. Může nás potěšit, že obsahuje 60% ovoce a má docela krátké složení bez zbytečných surovin.

Hollandia Zmrzka v mangu (výrobce Hollandia)

Obsahuje 46% jogurtu, díky němu jsou výhodou obsažené probiotické kultury. Pokud si ho dopřejete občas a budete s ním v denním příjmu počítat, nic se nestane. Potěší i nižším obsahem cukru (18 g/100 g) a tuků (6,4 g/100 g).

Zmrzliny v kelímcích

U těchto zmrzlin si dejte pozor na jejich množství. Velmi snadno jich sníte víc než je těch 100 g, na které jsou vztaženy nutriční hodnoty.

Jahodová dřeň Mrož (výrobce Prima)

Platí pro ni to co ovocné zmrzliny. Obsahuje hodně cukru 30 g cukru na 100 g, takže pozor na následný hlad.

Míša Protein Tvaroh zmrzlina v kelímku (výrobce Tipafrost)

Označení ,,Protein“ a ,,Vysoký obsah bílkovin“ k nákupu při redukci váhy svádí. Samozřejmě, že je taková volba lepší než sáhnout po klasické zmrzlině, ale obsahuje vyšší množství cukru.

Naturli‘ Raspberry & Choco Flakes (výrobce Naturli‘, Dánsko, prodávají na Košíku)

Veganská zmrzlina v kelímku s malinami a čokoládovými kousky.

NOMOO BIO Zmrzlina z černého rybízu (výrobce Nomoo, Německo, prodávají na Rohlíku)

Je to BIO veganská zmrzlina z černého rybízu v malém kelímku. Obsahuje 48 % černého rybízu, takže má málo tuků (2 g/100 g), cukrů (14 g/100 g) a poměrně dost vlákniny 4 g/100 g.

Shrnutí

Pokud chceme mlsat a hlídat si váhu nebo jíst zdravěji, je dobré vybrat vhodnější druhy a dát si je v menším množství. Ideálně si ji zvolte jako dopolední svačinu.

I když si dáme někdy „kalorickou bombu“, svět se nezboří. V létě totiž máme většinou mnohem více pohybu, takže se s občasným hříchem naše tělo popere.

Přeji hezké léto s dobrou zmrzlinou…