Jestli máte dilema, co připravit na oslavu, kde budou i děti, tohle je fajn recept. Navíc je z jednoho plechu, takže jen dáte do trouby a nestaráte se :).
Co si připravit (cca pro 5 osob)?
- 1 kilo mletého krůtího masa (já doma umlela krůtí prsa)
- 2 vejce od šťastných slepiček
- 2 lžíce zakysané smetany nebo lučiny
- 2 prolisované stroužky česneku – možno vynechat
- 2 hrsti nahrubo nastrouhané dýně
- 2 hrsti nahrubo nastrouhané mrkve
- 1 lžička tymiánu
- sůl, pepř
Příloha:
- 8 středních brambor
- 1 střední dýně Hokkaidó
- 4 mrkve
- 2 cibule
- 300 ml vody
Jak na to?
- Všechnu zeleninu očistíme (já dýni Hokkaidó neloupu).
- Brambory nakrájíme na měsíčky.
- Mrkev, cibuli a dýni (tu nenastrouhanou) rozdělíme na kousky podobné bramborám. (Kousek dýně dejte stranou, nastrouhejte ji a přidejte k masu).
- Nakrájenou zeleninu vložíme na dno plechu a podlijeme vodou.
- Mleté maso a všechny ostatní suroviny uvedené v první části receptu spolu smícháme v míse.
- Pak tvarujeme kuličky a ty pokládáme nahoru na zeleninu na plechu (směs vyjde cca na 15 velkých kuliček).
- Pečeme v předem vyhřáté troubě cca 30 minut na 200°C a další 30 minut na 180°C (záleží na troubě a velikosti kuliček).