Jak jíst na jaře? 5 „jarních jídlových vychytávek“

Letošní zima za moc nestála, ani jsme si ji skoro neužili a je pryč. A je tu JARO. Stejně by to ale chtělo nějaký ten čerstvý vitamín a novou energii. Jak na to? Nezbývá než si vystačit s pár „jarními jídlovými vychytávkami“…

1. Zelenina na prvním místě

Zelenina by měla mít v našem jídelníčku pevné místo. Na jaře to platí dvojnásob. Dokáže totiž bohatstvím cenných látek pozitivně ovlivňovat naši náladu. A to se určitě bude hodit :).jaro2
K „veselým“ druhům zeleniny patří hlavně brokolice, celer, rajčata, červená řepa, kedlubny, špenát, mrkev a kapusta.

Samozřejmě začíná své plody přinášet i první jarní zelenina – ředkvičky a saláty. Ty dodají příval nových vitamínů.

Vyplatí se také používat co nejvíce cibuli a česnek, to jsou takoví přírodní lékaři :).

Velmi dobré je doplnit čerstvou zeleninu rychle kvašenou zeleninou (pickles), která je opravdu vitamínovou bombou. Lze ji připravit téměř ze všech druhů zeleniny a příprava je velmi jednoduchá.

Zůstalo Vám ještě zelí? Super…je totiž spolehlivý krotitel stresu, a ještě obsahuje vitamíny A, C, E a beta karoten.

2. Zdravé klíčky

Co třeba klíčení? Zkoušeli jste ho už?  Za pár dní máte zelené životabudiče na světě – můžete je použít na chleba, do salátu, na brambory, do polévky. Výhonky jsou plné vitaminů.

Jak na to Vám ráda poradím ve článku: Klíč k domácímu klíčení

3. Nejenom modrá je dobrá…co takhle svěží zeleňoučká

Začínají růst i zelené natě, je fajn je do své stravy přidávat. Obsahují kromě vitamínů také velmi cenné enzymy, které pomáhají našemu trávícími systému. Patří mezi ně pažitka, petržel, řeřicha setá, mladé listy pampelišek, sedmikrásky, česnek medvědí, polníček nebo listy kopřiv.

4. Pomozte tělu s čištěním…

V zimě náš organismus shromažďuje a využívá zásoby. A na jaře se přirozeně pročišťuje. Je dobré mu s tím trošku pomoct – jarní strava by měla být odlehčená a v menším množství.

Vhodné je omezit i smažené pokrmy a příliš slaná a kořeněná jídla.

5. Ovoce, které rozveselí

Ovoce v sobě hromadí sluníčko, a proto navozuje usměvavou náladu.
Banány, borůvky, ananas, meruňky i broskve harmonizují psychiku, osvěžují, navozují dobrou náladu a odstraňují únavu.

Žluťoučký rozveselovač – banány dokáží podpořit tvorbu tzv. hormonu štěstí, který navozuje uvolnění a napomáhá překonat únavu.

Tak do jakého jarního tipu se vrhnete?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.