Čokoládový narozeninový dort

Letos jsem zvolila na dětskou oslavu tenhle vláčný čokoládový dort.
Korpus je jako obláček a krém trošku připomíná čokoládový pribiňáček :).
Pro milovníky čokolády je to ten pravý…

Co si připravit? 

Korpus:

  • 4 vejce od šťastných slepiček
  • špetka soli
  • 90 g třtinového cukru
  • dřeně z 1/2 vanilkového lusku
  • 100 g 70% čokolády
  • 100 g másla
  • 100 ml mléka
  • 100 g špaldové hladké mouky
  • 1/2 prášku do pečiva (bez fosfátů)

Krém:

  • 750 g tvarohu (já měla polotučný, který jsem nechala vykapat cca 2 hodiny na cedníku, aby byl krém hustší).
  • 200 g hořké čokolády

Dozdobení:

  • borůvky
  • marmeláda – může být, ale nemusí

Jak na to? 

  1. Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni a necháme ji lehce vychladnout.
  2. Oddělíme bílky a žloutky.
  3. Bílky dáme do vyšší nádoby se špetkou soli a vyšleháme tuhý sníh.
  4. Předehřejeme troubu na 180 st..
  5. Žloutky necháme v míse, do které přidáme třtinový cukr a dřeň z vanilkového lusku.
  6. Vyšleháme a přidáme povolené máslo.
  7. Znovu prošleháme a postupně přiléváme rozpuštěnou čokoládu.
  8. Přilijeme mléko, které zašleháme a pomalu přisypáváme mouku s kypřícím práškem.
  9. Nakonec vmícháme opatrně bílkový sníh.
  10. Těsto přesuneme opatrně do formy vyložené pečicím papírem. Uhladíme ho a dáme péct na  cca 45 minut na 180 st.C.
  11. Korpus po vytažení z trouby necháme úplně vychladnout. Můžeme ho prokrojit a namazat marmeládou, ale nemusí to být, korpus je hezky vláčný i tak.
  12. Připravíme krém: rozpustíme čokoládu, kterou necháme lehce vychladnout a přimícháme k ní tvarohy. Nožem rozetřeme na korpus a ozdobíme ovocem.

TIP: 
Borůvky můžete klidně dát i mezi korpus a krém.
Krém jsem nijak nesladila, stačilo ovoce, kdyby přece jen nestačilo, můžete dosladit.