Lehký dort s jogurtovým krémem a ovocem

Lehký dort s jogurtovým krémem plný ovoce

Hledáte recept na dort s lehoučkým krémem plným ovoce?
Třeba jako já na oslavu dceřiných 2. narozenin… Tak hurá tady vám dávám recept. 
Navíc je bez klasické mouky a hromady cukru. 

Co si připravit? 

Korpus
  • 150 g ovesných vloček
  • 150 g kokosové nebo mandlové mouky
  • špetka soli
  • 4 vejce
  • 2 kávové lžičky prášku do pečiva bez fosfátů
  • 140 g másla – rozpuštěné
  • 180 ml medu – pampeliškového nebo včelího
  • 2 kávové lžičky vanilkového extraktu
  • pečící papír nebo máslo a strouhanka na vymazání a vysypání formy
Krém
  • 1 kg farmářského jogurtu s 3,5% tuku
  • 2 polotučné tvarohy  (ve vaničce)
  • 2 – 3 polévkové lžíce medu
  • zrníčka vanilky z 1 vanilkového lusku
  • 4 jahody – na obarvení krému
Na ozdobu
  • Jahody a kanadské borůvky nebo jiné oblíbené ovoce popř. lístky meduňky

Jak na to? 

  1. Nejprve si přes noc připravíme krém, tak že necháme jogurt a tvaroh vykapat.
    Jak na to?
    Nachystáme si misku, nad kterou položíme cedník, který vyložíme utěrkou a do ní vyklopíme jogurt a tvaroh. Misku s cedníkem dáme do lednice. Jogurt vykape přes noc vodu a vznikne jen krémová hmota.
  2. Druhý den nejprve připravíme korpus. Troubu předehřejeme na 190 stupňů.
  3. Ovesné vločky rozmixujeme na mouku.
  4. V druhé míse spolu vyšleháme vejce a med, aby vznikla krásná vyšlehaná nadýchaná hmota (bude mít světlejší barvu), poté přidáme zchladlé rozpuštěné máslo a vanilkový extrakt, opět promícháme.
  5. Nyní přidáme ovesnou a kokosovou nebo mandlovou mouku a znovu promícháme.
  6. Nakonec vmícháme sůl a prášek do pečiva a promícháme.
  7. Dortovou formu o průměru 26 cm (pokud chceme 2 patra, pokud chcete 3 patra použijte 16 cm průměr) vyložíme pomačkaným pečícím papírem nebo vymažeme máslem a vysypeme strouhankou.
  8. Těsto na korpus si rozdělíme na části podle počtu pater.
  9. Do formy vložíme 1 část těsta a dáme péct do předehřáté trouby na cca 20 minut.
  10. Poté necháme vychladnout na mřížce a mezitím upečeme další část těsta.
  11. Když jsou korpusy vychladlé, připravíme krém.
  12. Vykapaný jogurt a tvarohy smícháme s vanilkovými zrníčky a medem v celistvý krém.
  13. Přidáme jahody a rozmixujeme je v krému ponorným mixérem.
  14. Část jahod a borůvek nebo jiného ovoce nakrájíme na malé kousky (dovnitř dortu).
  15. První korpus položíme na dortový stojan nebo tác. Pomažeme krémem a rozprostřeme kousky jahod a borůvek.
  16. Potom přiklopíme druhým korpusem.
  17. Pokud chcete 3 patra: To samé opakujte ještě jednou.
  18. Vrchní vrstvu tvoří nedbale namazaný krém a různě velké části jahod a celé i rozpůlené borůvky a lístky meduňky nebo jiné lístky.
  19. Necháme v lednici vychladit 2 hodiny a můžeme podávat.
Přeju ať dort potěší každého oslavence 🙂

Lehký dort s jogurtovým krémem a ovocem nachystaný na narozeninovou oslavu