Hledáte recept na dort s lehoučkým krémem plným ovoce?
Třeba jako já na oslavu dceřiných 2. narozenin… Tak hurá tady vám dávám recept.
Navíc je bez klasické mouky a hromady cukru.
Co si připravit?
Korpus
- 150 g ovesných vloček
- 150 g kokosové nebo mandlové mouky
- špetka soli
- 4 vejce
- 2 kávové lžičky prášku do pečiva bez fosfátů
- 140 g másla – rozpuštěné
- 180 ml medu – pampeliškového nebo včelího
- 2 kávové lžičky vanilkového extraktu
- pečící papír nebo máslo a strouhanka na vymazání a vysypání formy
Krém
- 1 kg farmářského jogurtu s 3,5% tuku
- 2 polotučné tvarohy (ve vaničce)
- 2 – 3 polévkové lžíce medu
- zrníčka vanilky z 1 vanilkového lusku
- 4 jahody – na obarvení krému
Na ozdobu
- Jahody a kanadské borůvky nebo jiné oblíbené ovoce popř. lístky meduňky
Jak na to?
- Nejprve si přes noc připravíme krém, tak že necháme jogurt a tvaroh vykapat.
Jak na to?
Nachystáme si misku, nad kterou položíme cedník, který vyložíme utěrkou a do ní vyklopíme jogurt a tvaroh. Misku s cedníkem dáme do lednice. Jogurt vykape přes noc vodu a vznikne jen krémová hmota. - Druhý den nejprve připravíme korpus. Troubu předehřejeme na 190 stupňů.
- Ovesné vločky rozmixujeme na mouku.
- V druhé míse spolu vyšleháme vejce a med, aby vznikla krásná vyšlehaná nadýchaná hmota (bude mít světlejší barvu), poté přidáme zchladlé rozpuštěné máslo a vanilkový extrakt, opět promícháme.
- Nyní přidáme ovesnou a kokosovou nebo mandlovou mouku a znovu promícháme.
- Nakonec vmícháme sůl a prášek do pečiva a promícháme.
- Dortovou formu o průměru 26 cm (pokud chceme 2 patra, pokud chcete 3 patra použijte 16 cm průměr) vyložíme pomačkaným pečícím papírem nebo vymažeme máslem a vysypeme strouhankou.
- Těsto na korpus si rozdělíme na části podle počtu pater.
- Do formy vložíme 1 část těsta a dáme péct do předehřáté trouby na cca 20 minut.
- Poté necháme vychladnout na mřížce a mezitím upečeme další část těsta.
- Když jsou korpusy vychladlé, připravíme krém.
- Vykapaný jogurt a tvarohy smícháme s vanilkovými zrníčky a medem v celistvý krém.
- Přidáme jahody a rozmixujeme je v krému ponorným mixérem.
- Část jahod a borůvek nebo jiného ovoce nakrájíme na malé kousky (dovnitř dortu).
- První korpus položíme na dortový stojan nebo tác. Pomažeme krémem a rozprostřeme kousky jahod a borůvek.
- Potom přiklopíme druhým korpusem.
- Pokud chcete 3 patra: To samé opakujte ještě jednou.
- Vrchní vrstvu tvoří nedbale namazaný krém a různě velké části jahod a celé i rozpůlené borůvky a lístky meduňky nebo jiné lístky.
- Necháme v lednici vychladit 2 hodiny a můžeme podávat.
Přeju ať dort potěší každého oslavence 🙂