Velikonoční hody se blíží.
Ale co je letos zkusit zdravěji a užít si velikonočních dobrot bez kil navíc?
Mám pro vás pár velikonočních receptů, letos ale ve zdravější variantě!
Velikonoční pečení letos zdravěji
1. Tvarohový mazanec
Recept na mazanec z tvarohového těsta najdete ZDE.
2. Beránek ze špaldové mouky
Co si připravit?
- 3 vejce
- 150 g rozpuštěného másla
- 100 g třtinového cukru
- 1 lžička prášku do pečiva bez fosfátů
- 230 g hladké špaldové mouky
- 250 g polotučného měkkého tvarohu
- citronová kůra asi z půlky citronu
- vyškrábaná semínka z jednoho vanilkového lusku
Jak na to?
- Pro tvarohové těsto je vždy nejdůležitější mít všechny suroviny pokojové teploty.
- Na těsto nejprve ušleháme vejce s cukrem do pěny, získat nadýchanou světlou pěnu z vajec může trvat i patnáct minut.
- Přidáme zchladlé tekuté máslo.
- Pak zašleháme tvaroh.
- Stranou promícháme mouku s práškem do pečiva a přisypeme do směsi, opět promícháme.
- Nakonec vyškrábeme vanilku a nastrouháme kůru, znovu vše promícháme.
- Vymažeme důkladně formu a vysypeme ji hrubou moukou.
- Rozehřejeme troubu na 160 stupňů.
- Těsto přesuneme do formy.
- Necháme péct cca 50 minut.
3. Velikonoční sušenky „ovečky“
Tenhle netradiční velikonoční recept najdete ZDE. Zabodujete s ním hlavně u dětí.
Velikonoční tabule
Velikonoční nádivka
Velikonoční nádivka z prvních bylinek patří k jaru už po staletí.
Co si připravit?
- 400 g vařeného uzeného masa
- 9 starších celozrnných rohlíků, nebo 2 starší bagetky
- 6 vajec
- 2 lžíce másla
- 200 ml polotučného mléka
- 2 lžičky pokrájené pažitky
- 2 lžičky pokrájené petrželky
- hrst čerstvých kopřiv (můžete předem spařit horkou vodou)
- sůl, mletý černý pepř, mletý muškátový oříšek
Jak na to?
- V misce smícháme rozšlehané žloutky s mlékem, solí, pepřem a muškátovým oříškem.
- Rohlíky pokrájíme na kostičky a zalijeme je mléčnou směsí.
- Uzené maso nakrájíme na malé kostičky a přidáme k rohlíkům.
- Rovnou přidáme i všechny najemno nasekané zelené bylinky.
- Vyšleháme sníh z bílků. A přidáme ho opatrně do směsi.
- Směs pořádně promícháme a rozetřeme do vymazaného pekáče.
- Pečeme ve předehřáté troubě na 200 °C přibližně 50 minut, dokud nádivka nezezlátne.
Velikonoční koleda
Nevíte co s vykoledovanými vejci? Pár tipů najdete v mém dřívějším článku: Co s pondělní kopou vajec?