10 omylů ve zdravé výživě

Mám pro vás desítku častých omylů a mýtů, které mohou být příčinou nevyváženosti našeho jídelníčku.
Neděláte některý z nich?

1. Všechny tučné potraviny musím odstranit z jídelníčku

Neexistují potraviny, které by byly špatné jen proto, že jsou tučné, nebo „dobré“ potraviny, protože jsou bez tuku. Záleží jen na tom, v jakém množství je sníme. Tučnějším zdravým potravinám (ořechy, avokádo, červená masa, sýry apod.) se nevyhýbejte úplně, ale jezte jich tím míň, čím vyšší množství tuku obsahují.

Zdravé tuky jsou nezbytnou živinou, díky níž se hormony a některé vitamíny stávají účinnými. I díky potravinám s tukem je náš jídelníček pestrý a chuťově zajímavý.
Nebojte se zařadit v přiměřeném množství ořechy, semínka, avokádo, tučné ryby, vejce a kvalitní rostlinné oleje (olivový, lněný).

2. Když nebudu jíst, zhubnu

Pravdou je, že když člověk drží hladovku, tak hubne, protože lidské tělo potřebuje pro své fungování nepřetržitý přísun energie. Při nedostatku jídla začne tělo využívat své energetické zásoby – ať už ve formě cukrů, bílkovin nebo tuků. Tělo ale velmi rychle začne šetřit energií – sníží se tzv. bazální metabolismus.

Každá hladovka ale jednou končí. Pokud po hladovce začneme jíst stejným způsobem jako před ní, váha se velmi rychle vrátí zpět a často je ještě vyšší než před hladovkou. Tělo stresováno hladověním si přijatou potravu radši ukládá do zásob – zejména tukových, kdyby znovu přišlo období hladovění.

3. Jíst po 17-té hodině se nesmí

Na tomto mýtu je trocha pravdy. Vychází z toho, že když nebudeme po setmění jíst (často je doporučovaná 17. hodina), tak máme větší šanci zhubnout. Je ale víceméně jedno, jestli poslední jídlo budete jíst v 17 nebo v 19 hodin. Důležitá je energetická hodnota jídla a to v kolik jdete spát. Obecně se doporučuje nejíst cca 2 až 3 hodiny před spaním.

4. Obezitou trpí v rodině všichni, nic s tím nenadělám

Pravdou je, že člověk dědí dispozice k obezitě, cukrovce, nádorům apod., ale tyto geny, pokud jim nedáme příležitost, se vůbec nemusí projevit nebo pouze v omezené míře. To znamená, že pokud jsou obézní rodiče, my sami obézní být nemusíme, pokud se budeme zdravě stravovat a k tomu se přiměřeně hýbat.

5. Nízkotučné potraviny

Těch najdeme v obchodech opravdu hodně… bohužel to není vůbec taková výhra a je lepší se jim vyhnout.
U některých potravin je opravdu odstraněna tuková část, ale je přidán obvykle cukr, resp. škrob, aby výrobek byl chutný. V závěru mohou být tedy zdraví daleko více škodlivé než tolik obávaný tuk.

6. Nesmím vůbec nic sladkého

Nadváha je důsledkem trvalejšího přebytku dodávané energie nad množstvím energie, kterou vydáváme. Chcete-li si váhu udržet, musíte se snažit, aby se přijatá a vydávaná energie vyrovnaly.

To však neznamená, že bychom si nemohli vzít čtvereček čokolády nebo jogurtovou zmrzlinu. Je ale nutné s energetickou hodnotou těchto potravin počítat a případně potom omezit například přílohu v dalším jídle.
Ještě lepší je po jídle vyrazit na procházku.

7. Nadbytek energie spálím později

„Co sním dneska navíc, zítra spálím při cvičení,“ říkáme si často. Chyba! Přejídání je třeba předcházet, a ne je „řešit“ cvičením, které následuje. Má to být právě naopak. Chceme-li zhubnout, musíme odpovídajícím způsobem jíst i cvičit. Nelze být aktivní až podle toho, kolik toho vlastně spořádáme.

8. V čerstvém ovoci a zelenině je více živin než ve zmražených výrobcích

Jsou-li ovoce nebo zelenina zmraženy nebo konzervovány za čerstva hned po sklizni, kdy jsou plné vitamínů, neměl by se tím jejich obsah výrazně snížit. Stává se naopak, že čerstvé ovoce a zelenina „trpí“ již při skladování a dopravě do supermarketu. To má za následek často vyšší ztráty živin než při zmrazování nebo konzervaci.

9. K pročištění organismu je nutná pravidelná detoxikace

Detoxikace je očista těla a jeho orgánů. Obecně ale platí, když tělo neintoxikujeme nemusíme ho detoxikovat 😊. Jezte zdravě po celý rok. Pokud budete dodržovat zásady zdravé výživy, vaše tělo se bude čistit průběžně a samo.

10. Zdravá strava je drahá

Argument, který je slyšet velmi často. Svět není černobílý, když vyberete správně zdravý jídelníček nemusí stát tolik. Samozřejmě, že existují i drahé zdravé potraviny, ale dají se vybrat i ty levnější. Pokud svou stravu založíme na základních, průmyslově nezpracovaných potravinách, naše náklady se viditelně sníží.

Ale co víc, s větší pravděpodobností předejdeme následkům konzumace nevhodných potravin a levných náhražek, která by mohla způsobit finančně náročnější zdravotní problémy do budoucna. Nemůžeme ovlivnit všechno, ale můžeme ovlivnit to, co dáváme do svého těla.

Tak co, našli jste nějaký svůj výživový omyl?