Žitné celozrnné perníčky

Chcete letos vyzkoušet perníčky ve zdravější verzi? Tak tenhle recept na žitné, které jsou hned měkké, je pro vás.

Co si připravit?

  • 215g hladké celozrnné žitné mouky (dá se koupit už skoro všude, třeba i v supermarketech)
  • 1 vejce od šťastných slepiček
  • 1 lžíce medu
  • 80g třtinového cukru
  • 60g másla
  • 1 lžička perníkového koření
  • třetinu balíčku prášku do pečiva

Jak na to?

  1. Vejce prošleháme s rozpuštěným máslem (nechte ho trošku zchladnout), medem a cukrem.
  2. Přidáme kypřící prášek, koření a po částech zapracujeme mouku. 
  3. Hotové těsto vložíme do mikrotenového sáčku a necháme ho den odpočívat v lednici, aby se koření v těstě rozleželo (doba jde zkrátit na pár hodin).
  4. Druhý den ho vyndáme předem z lednice a necháme prohřát, a potom ho ještě teplem ruky zpracujeme, vyválíme na plát silný přibližně 3mm a vykrajujeme tvary. S těstem se dobře pracuje, nelepí ani nepraská.
  5. Pro lesk je potřeme před pečením rozšlehaným vajíčkem.
  6. Pečeme v troubě předehřáté na 180°C přibližně 5 – 10 minut. Hned jak začnou perníčky zlátnout, vytáhneme je z trouby, aby nebyly vysušené.
  7. Perníčky jsou hned po upečení měkké, poté na chvilku lehce ztvrdnou, ale za pár hodin jsou zase měkké a tak i vydrží.

    TIP:
    Pokud si chcete jejich měkkost pojistit, skladujte je v dóze s kouskem jablka.

Bílková poleva (tady jsem zatím nic zdravého nevymyslela 🙂 )

  • 1 bílek
  • 150g prosátého moučkového cukru
  • 1 lžička citronové šťávy

Šlehejte, dokud nebude poleva tak hustá, že když uděláte párátkem tečku, zůstane její tvar.

Moc se těším na ty vaše perníčky… Dáte nám sem fotku k obdivování?