Tento jednoduchý a zdravý recept udělá radost hlavně milovníkům vláčných buchet a koláčů.
Navíc je díky přidaným surovinám výživově hodnotnější – například dýně Hokkaidó (vysoký obsah draslíku, beta-karotenu a vlákniny), špaldová mouka (draslík, hořčík, vláknina), jablka a med (vitamíny A, B1, B6, B12, C a mnoho minerálů).
Zabodujete s ním i u dětí.
Co si připravit?
- 1/2 středně velké dýně Hokkaidó
- 1 jablko (kyselejší typ)
- 2 vejce
- 200 g špaldové mouky (100 g hladké špaldové + 100 g celozrnné špaldové nebo jen hladké špaldové )
- 3 lžíce mléka
- perníkové koření
- 4 lžíce řepkového oleje
- 3 lžíce kakaa
- 1 prášek do pečiva bez fosfátů
- 5 lžic medu nebo rostlinného sirupu (já použila rýžový)
- volitelné: hrst ořechů
- volitelné: švestková povidla
- volitelné: strouhaný kokos
Jak na to?
- Příprava dýně: Pokud dýni dobře umyjete, nemusíte ji loupat ji. Její kůra obsahuje spoustu vitamínů a minerálů a byla by škoda, se o ně přijít. Rozkrojíme ji, lžící vydlabeme semínka a dýni nakrájíme na kostky (cca 220g). Dáme péct do trouby, aby byly pěkně měkké.
- Dýni s trochou vody rozmixujeme na pyré (aby ho bylo zhruba 240 ml).
- Jablko nastrouháme nahrubo.
- Předehřejeme si troubu na 180°C.
- V míse smícháme sypké suroviny – mouky, koření, prášek do pečiva a kakao.
- Do dvou jiných misek oddělíme žloutky a bílky.
- Bílky vyšleháme se špetkou soli.
- Ke žloutkům přilijeme med nebo sirup a zpěníme.
- Ke žloutkům přidáme olej, dýňové pyré a nastrouhané jablko.
- Zamícháme a přilijeme mléko.
- Do této hmoty pomalu přisypáváme smíchané sypké suroviny.
- Až vše spojíme, lehce vmícháme ušlehané bílky. Případně přidáme na kousky nasekané ořechy.
- Hotové těsto nalijeme do vymazaného vyššího pekáče.
- Pečeme cca 35-40 minut.
Já vychladlý perník pomazala ještě domácími švestkovými povidly a posypala kokosem… je to takové chuťové doplnění, ale není nutné.