Kakaovo-kokosový bezlepkový dort

Další z mých dortů, který je navíc bezlepkový a moc dobrý 🙂 .
Vyzkoušíte ho? 

Co si připravit?

  • 3 hrnky strouhaného kokosu
  • 1,5 hrnku raw kakaa nebo kakaového prášku
  • 3 lžičky vinného kamene nebo kypřícího prášku bez fosfátů
  • stévie nebo med podle chuti
  • špetka soli
  • 10 vajec
  • 1 hrnek rozpuštěného kokosového tuku
  • 2 lžičky vanilkové esence –nemusí být
  • 1 hrnek kokosového mléka (popř. klasické kravské)
  • 1 hrnek silné kávy

Náplň

  • 500 ml smetany ke šlehání (nebo 400 ml kokosového krému nebo 4-5 400 ml plechovek kokosového mléka)
  • 1 tvaroh ve vaničce
  • stévie nebo med podle chuti
  • vanilková esence
  • sezónní ovoce (já použila maliny a borůvky)

IMG_20170817_161635

Jak na to?

  • Troubu předehřejeme na 175°C.
  •  Smícháme všechny suché ingredience – kokos, kakao, vinný kámen, sladidlo (stévie nebo med), sůl.
  • Přidáme zbylé ingredience – celá vejce, vanilkovou esenci, kokosový olej, mléko nebo kokosové mléko a kávu a vše dobře promícháme.
  •  Těsto případně dosladíme.
  •  Dno dortové formy (průměr 24 cm) vyložíme pečícím papírem a okraje formy vymažeme kokosovým olejem.
  • Ideální je ještě spodní část formy obalit pečícím papírem, protože často část tuku vyteče(ale nebuďte z toho v panice, nevadí to).
  •  Vzniklé těsto vlijeme do formy a pečeme 25-30 minut.
  •  Upečené vyndáme z trouby a necháme úplně vychladnout (než vychladne nebude těsto tuhé, ikdyž bude upečené – to kvůli kokosovému tuku).
  •  Vychladlý korpus položíme na rovný povrch a rovnoměrně horizontálně rozřízneme na dvě části.
  • A můžeme začít kompletovat – můžete si vybrat klasický krém ze šlehačky nebo kokosový krém.

Náplň ze šlehačky

  • Vychlazenou smetanu na šlehání smícháme s vanilkovou esencí a stévií.
  • Šleháme šlehačku do tuha.
  • Nakonec vmícháme tvaroh…a krém je hotov.

Náplň k kokosového krému:

  • Kokosové mléko/krém dáme přes noc do ledničky.
  • Po vyndání z ledničky mléko neprotřepávejte, jen lžičkou odejměte vrchní kokosovou “smetanu” – zbytek mléka nebudete potřebovat (kokosový krém použijeme celý).
  • Do smetany z kokosového mléka (při použití kokosového mléka) nebo kokosového krému (při použití kokosového krému) přidáme stévii podle chuti.
  • Poté krém vyšleháme do tuha.

Dokončení dortu

  • Na spodní díl navrstvíme polovinu šlehačky nebo kokosového krému a poklademe ho ovocem.
  • Na první vrstvu opatrně položíme další díl korpusu.
  • Rozprostřeme na něj zbytek šlehačky (kokosového krému) a ozdobíme zbytkem ovoce.
  • Necháme alespoň 2 hodiny ztuhnout před tím, než ochutnáme… snad to vydržíte  😉 .

IMG_20170817_162055

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.