Proč říct „polystyrénům“: NE

Pufované chlebíčky nejsou dobrou volbou pro zdravé stravování

Různými reklamami a zaručenými dietami si tyto chlebíčky získaly pověst ideálních zdravé svačinky při hubnutí… Věřte mi, opravdu se jich radši vzdejte. Netrapte se tolik :).

Pořád bývají tyto chlebíčky synonymem pro hubnutí, ale opravdu to tak není. Navíc kdo z nás si na nich někdy pochutnal? Jejich chuť opravdu není žádný požitek :).

A proč říct: NE

Seznamte se s pufováním: to je způsob výroby právě těchto křehoučkých plátků. Slovo pufování zná asi málokdo, výrobkům se spíš říká „polystyrén“ a to kvůli jejich struktuře.
A jak tedy pufování probíhá? Zrna se díky vysoké teplotě a tlaku zevnitř nafouknou, a potom „prasknou“. Tím dochází sice k lepší stravitelnosti, ale bohužel extrémně se ZVÝŠÍ GLYKEMICKÝ INDEX výsledné potraviny. Navíc se tím potravina i výživově znehodnotí.

Co to pro nás v praxi znamená?

Po jejich snězení se velmi rychle zvýší hladina glukózy – krevního cukru. Tělo jako obranu vyšle inzulín a hladinu zase sníží. Tím pádem máme hladinu cukru v krvi jako na houpačce a máme za chvíli zase hlad. Takže určitě tyto chlebíčky samy o sobě nemají schopnost nás nasytit. Což pro někoho, kdo chce redukovat tuk, není vůbec dobrá zpráva, protože stálá hladina krevního cukru je jedna z nejpodstatnějších zásad, kterých bychom se právě při hubnutí měli držet.
Takže vlastně fungují podobně jako sladkosti, rozkolísají hladinu cukru a my máme hlad ještě větší.
Jedinou výhodou je, že tyto plátky neobsahují žádný tuk, ale to nás moc nezachrání.

Dokonce pokud chlebíčky zařazujete do svého hubnoucího režimu, mohou být i důsledkem Vašeho neúspěchu, protože věčný hlad Vás odradí.

A co vláknina?

Pro naši smůlu neobsahují ani velké množství vlákniny. Její obsah nás určitě „nevytrhne“. Obsah je dle druhu okolo 2-3 g na 100 g, což je i 5x méně než obsahují např. knäckebroty.

Hlavně ne s polevou

Úplně vynechat byste měli chlebíčky s nejrůznějšími polevami, protože ty jsou vyrobeny většinou z nekvalitních ztužených tuků a vlastnosti výrobku jen zhoršují. Dodají nám pořádnou pecku – mnoho nekvalitního tuku, příměsí a cukru.

Takže podle mě nechte polystyrén polysterénem
a raději si na zdravou svačinku zakousněte do něčeho jiného.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.