Hledáte zdravější verze omáček? A dokonce bez klasického zahuštění? Pak tenhle recept, je přesně pro Vás. Je v něm použita cuketa a veškeré zahuštění zařídí brambory.
Mě nadchl svou dobrou chutí a bleskovou přípravou.
Maminky malých dětí určitě potěší, že si ji s Vámi mohou dát úplně klidně taky. Moje dcera ji miluje 😆 . Snad s ní budete mít úspěch i u svých nejen dětských jedlíků.
Co si připravit (na 2 velké porce)?
- 5 větších brambor (nejsou započítány brambory na přílohu)
- 1 menší cuketa
- Kopr – ideálně čerstvý (může být i mražený nebo zavařovaný)
- Smetana nebo zakysaná smetana nebo jogurt – množství podle požadované konzistence
- Dochucení: sůl, ocet nebo citrónová šťáva
Jak na to?
- Dáme vařit oloupané brambory (můžeme dát vařit zároveň i na přílohu). Zalijeme je zeleninovým vývarem nebo horkou vodou. Osolíme.
- Když jsou brambory skoro změklé, přidáme cuketu nakrájenou na půlkolečka (klidně i se slupkou) a spolu ještě povaříme.
- Vyndáme brambory na přílohu.
- Odlejeme část vody (schováme si ji na případné doředění konzistence).
- Vše spolu rozmixujeme na hladkou „kaši“.
- Pak přidáme trošku smetany nebo zakysané smetany nebo jogurtu a vše spolu chvilku ještě pomixujeme (případně použijeme tekutinu na doředění). Brambory krásně vše zahustí a nebudete potřebovat vůbec žádnou mouku.
- Přidáme pokrájený kopr (už nevaříme).
- A dochutíme podle Vašich chutí solí, octem,… Já osobně jsem už žádné koření nepřidávala, ale samozřejmě záleží na Vás.
Podáváme s vejcem a bramborami.