Rozmazlíte se rádi občas výbornou snídaní? Já s dcerou ano…a tak jsme se vrhly na zdravější verzi vaflí.
Vafle nemusí vždycky být jen z bílé mouky namazané přeslazenou marmeládou nebo nutelou.
Ten náš recept je ze špaldové mouky, doplněný dalšími dobrými surovinami. A děti ho milují.
Co si připravit (na 5 vaflí)?
- 1 vejce – ideálně od šťastných slepiček (ideálně pokojové teploty)
- 90 g hladké mouky – půl klasická bílá hladká + půl celozrnná špaldová (můžete je udělat i čistě špaldové, pozor budou o něco tužší)
- špetka soli
- 1 lžička prášku do pečiva bez fosfátů
- 1 lžíce třtinového cukru
- 150 ml mléka – klasické nebo rostlinné
- 30 g rozpuštěného másla
- popř. kapka vanilkové esence
Jak na to?
- Oddělíme bílky od žloutků.
- V míse smícháme sypké suroviny – mouku, sůl, prášek do pečiva a cukr.
- Přidáme žloutky, mléko a zchladlé rozpuštěné máslo, až vznikne husté, hladké těsto. (I kdyby se Vám zdálo hodně husté, nepřidávejte už mléko.)
- Z bílků ušleháme sníh a lehce ho vmícháme lžicí do těsta.
- Rozžhavíme vaflovou formu.
- Na 1 čtvercovou vafli je třeba cca 2 lžíce směsi (Když dáte těsta málo nebude vafle dost děrovaná, pokud ho dáte moc bude těsto přetékat…obojí nechceme 🙂 ).
- Pečeme dozlatova.
- A teď už můžete zdobit – my jsme si na ně daly podušená letní jablíčka, trošku skořice a bílý jogurt.
Určitě vymyslíte spoustu kombinací – výborný je třeba banán a tvaroh.