Rozmazlovací vafle

Rozmazlíte se rádi občas výbornou snídaní? Já s dcerou ano…a tak jsme se vrhly na zdravější verzi vaflí.  

Vafle nemusí vždycky být jen z bílé mouky namazané přeslazenou marmeládou nebo nutelou.
Ten náš recept je ze špaldové mouky, doplněný dalšími dobrými surovinami. A děti ho milují.

Co si připravit (na 5 vaflí)?

  • 1 vejce – ideálně od šťastných slepiček (ideálně pokojové teploty)
  • 90 g hladké mouky – půl klasická bílá hladká + půl celozrnná špaldová (můžete je udělat i čistě špaldové, pozor budou o něco tužší)
  • špetka soli
  • 1 lžička prášku do pečiva bez fosfátů
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 150 ml mléka – klasické nebo rostlinné
  • 30 g rozpuštěného másla
  • popř. kapka vanilkové esence

Jak na to?

  1. Oddělíme bílky od žloutků.
  2. V míse smícháme sypké suroviny – mouku, sůl, prášek do pečiva a cukr.
  3. Přidáme žloutky, mléko a zchladlé rozpuštěné máslo, až vznikne husté, hladké těsto. (I kdyby se Vám zdálo hodně husté, nepřidávejte už mléko.)
  4. Z bílků ušleháme sníh a lehce ho vmícháme lžicí do těsta.
  5. Rozžhavíme vaflovou formu.
  6. Na 1 čtvercovou vafli je třeba cca 2 lžíce směsi (Když dáte těsta málo nebude vafle dost děrovaná, pokud ho dáte moc bude těsto přetékat…obojí nechceme 🙂 ).
  7. Pečeme dozlatova.
  8. A teď už můžete zdobit – my jsme si na ně daly podušená letní jablíčka, trošku skořice a bílý jogurt.
    Určitě vymyslíte spoustu kombinací – výborný je třeba banán a tvaroh.
Dobrou rozmazlovací chuť

Martina Vrbická

Martina Vrbická

Martina je zdravá kuchtička, lektorka VAŘME JINAK, milovnice dobrého zdravého jídla a nemilovnice doplňků stravy.
Člověk, který něco ví o kvalitě a bezpečnosti potravin a z toho vychází.
Jejím mottem je: "Změna životního stylu nemusí být dřina a odříkání. Berme změny s radostí."

Více o Martině najdete sekci O MNĚ.
Martina Vrbická

Latest posts by Martina Vrbická (see all)