Vždycky když upeču tenhle chlebík je do večera snědený 🙂 , tak ho pojďte vyzkoušet i Vy.
Je hotový opravdu za chvilku a chuťově výborný.
Navíc všechny suroviny budete mít asi doma, takže ideální pokud se Vám nechce do obchodu…
Co si připravit – na 1 chlebík do hranaté formy (forma na biskupský chlebíček)
Kvásek:
- 1/2 kostky droždí nebo 1 sáček sušeného droždí (mám jich doma vždycky v zásobě víc)
- 1 ČL cukru
- 1 ČL mouky
- 100 ml vlažné vody – nemusí být přesně
Těsto:
- 200 g špaldové mouky
- 200 g žitné mouky
- 1 – 2 ČL soli
- 2 ČL kmínu
- 300 ml vlažné vody
- 150 g semínek – slunečnicových nebo jiných
Jak na to?
- Připravíme kvásek – smícháme nadrobené droždí (nebo sáček), cukr a lžičku mouky se 100 ml vlažné vody (nemusí být přesně, já dělám „od oka“).
Promícháme a necháme 10 – 15 minut vzejít na teplém místě – kvásek zvětší svůj objem a udělá „čepici“. - Mezitím smícháme mouky, sůl a kmín.
- Přidáme kvásek.
- Postupně přidáváme vodu (cca 300 ml). Všechno důkladně spojíme. Prohněteme, popřípadě přidáme trošku mouky nebo vody (těsto jde do formy, takže může být klidně trošku lepivé a tekutější).
Slunečnicová semínka vmícháme nakonec, až když máme těsto celé hotové (potom už totiž nejde s těstem, tak dobře pracovat). - Necháme cca 45 minut kynout na teplém místě přikryté utěrkou.
- Pak ho přesuneme do hranaté formy vyložené pečícím papírem, kde ho necháme klidně ještě chvilku kynout (v tuhle chvíli si zapnu troubu a předehřeju si ji).
- Chlebík můžeme nahoru posypat semínky.
- Pečeme 180ºC cca 30 minut. Propečenost zkusíme špejlí.
- Ikdyž to nebudete moct vydržet 🙂 … necháme vyndaný z formy vychladnout na mřížce a můžeme krájet.