Špaldovo-žitný chléb snadno a rychle

Špaldový chléb rozkrojený

Vždycky když upeču tenhle chlebík je do večera snědený 🙂 , tak ho pojďte vyzkoušet i Vy.
Je hotový opravdu za chvilku a chuťově výborný.
Navíc všechny suroviny budete mít asi doma, takže ideální pokud se Vám nechce do obchodu…

Co si připravit – na 1 chlebík do hranaté formy (forma na biskupský chlebíček)

Kvásek:

  • 1/2 kostky droždí nebo 1 sáček sušeného droždí (mám jich doma vždycky v zásobě víc)
  • 1 ČL cukru
  • 1 ČL mouky
  • 100 ml vlažné vody – nemusí být přesně

Těsto:

  • 200 g špaldové mouky
  • 200 g žitné mouky
  • 1 – 2 ČL soli
  • 2 ČL kmínu
  • 300 ml vlažné vody
  • 150 g semínek – slunečnicových nebo jiných

Jak na to?

  1. Připravíme kvásek – smícháme nadrobené droždí (nebo sáček), cukr a lžičku mouky se 100 ml vlažné vody (nemusí být přesně, já dělám „od oka“).
    Promícháme a necháme 10 – 15 minut vzejít na teplém místě – kvásek zvětší svůj objem a udělá „čepici“.
  2. Mezitím smícháme mouky, sůl a kmín.
  3. Přidáme kvásek.
  4. Postupně přidáváme vodu (cca 300 ml). Všechno důkladně spojíme. Prohněteme, popřípadě přidáme trošku mouky nebo vody (těsto jde do formy, takže může být klidně trošku lepivé a tekutější).
    Slunečnicová semínka vmícháme nakonec, až když máme těsto celé hotové (potom už totiž nejde s těstem, tak dobře pracovat).
  5. Necháme cca 45 minut kynout na teplém místě přikryté utěrkou.
  6. Pak ho přesuneme do hranaté formy vyložené pečícím papírem, kde ho necháme klidně ještě chvilku kynout (v tuhle chvíli si zapnu troubu a předehřeju si ji).
  7. Chlebík můžeme nahoru posypat semínky.
  8. Pečeme 180ºC cca 30 minut. Propečenost zkusíme špejlí.
  9. Ikdyž to nebudete moct vydržet 🙂 … necháme  vyndaný z formy vychladnout na mřížce a můžeme krájet.
A Váš domácí chleba je hotový…