Rádce zdravého nákupu: jak vybírat uzeniny

Oblíbenost uzenin pořád neklesá…občas je do jídelníčku, pokud chcete zařaďte.. ale jak je vybrat, že.
Jak koupit opravdu kvalitní?
Je pár základních kritérií podle, kterých je dobré se řídit.

Co je vlastně na těch uzeninách tak špatného?

Na rozdíl od libových mas mají uzeniny většinou mnohem vyšší obsah tuku, cholesterolu a hlavně soli. Tím pádem i jejich celková energetická hodnota není rozhodně zanedbatelná. Stačí sníst jen kousek klobásy nebo 5 dkg vysočiny a v takovém „kousku“ sníte už až 25 g tuku, navíc určitě není problém sníst klobásku celou.

A ještě k tomu ta sůl. Ta má ve zvýšeném množství negativní vliv na naše zdraví. Obsah soli v uzeninách kolísá od 1,7 % – u velmi kvalitní šunky, přes 4 -5 % – u suchých salámů a párků po 8 – 10 % – u paštik, což je velmi podstatný přísun soli, když denní spotřeba soli by neměla přesahovat 6 g.

Po čem tedy u pultu sáhnout?

Jsou tři základní parametry, které by nás měly hlavně zajímat.

Krok č. 1: Obsah masa

Vybírejte výrobky s podílem masa od 80 – 97 % – čím více, tím lépe

Krok č. 2: Celkový obsah tuku

Ten by se měl pohybovat mezi 3 – 5 %.

Krok č. 3. Obsah soli

Tady určitě čím méně, tím lépe – ale méně než 1,5 % nenajdeme (ideálně od 1,5 % do 2,5 % soli).

Takže pečlivě studujte údaje na obalu, pokud si je kupujete u pultu, můžete se zeptat prodavače na přesné složení konkrétního výrobku. Máte na to právo.
Pokud na obale balených výrobků nějaký údaj nenajdete, raději ho nekupujte.

Pár tipů do košíku:

Levné nemůže být kvalitní

Opravdu kvalitní masné výrobky se cenově téměř rovnají čistému masu. Pokud kilogram vepřové kýty stojí okolo sto třiceti korun, nemůže být kilogram dobré šunky levnější. Zkrátka platí pravidlo, že čím vyšší obsah masa, tím méně náhražek, které je jinak nutné při výrobě masných výrobků použít. Nešetřete tedy na nesprávných místech.

Jaký druh?

Šunka

Základem při výběru šunky je označení jakosti.

  • Šunka nejvyšší jakosti – obsahuje minimálně 89 % masa. Tyto šunky většinou obsahují 3 – 4 aditivní látky. Mimo dusitanů obsahují antioxidant anebo stabilizátor.
  • Výběrová šunka – obsahují přinejmenším 72 % masa.
  • Šunka standard – obsahuje minimálně 55,5 % masa. Má daleko větší obsah aditivních látek, které souvisí s menším obsahem masa.

Přijatelnou variantou je šunka, ideálně s co nejvyšším podílem masa, šunka od kosti, kladenská pečeně, kuřecí či krůtí šunka.

Důvěřujte i smyslům

Na pohled rozlišíme dobrou šunku podle viditelnosti struktury masa ve velkých kusech. Ty nejlepší šunky jsou křehké, mají příjemnou narůžovělou až načervenalou barvu a jsou spíše sušší (pokud jsou šunky vlhké, obsahují více nástřiku, a tak kupujeme „drahou vodu“ místo svaloviny).

Dětská šunka není nutně zdravější

Pokud si myslíte, že když kupujete dětskou šunku, jedná se o výrobek, který musí být nutně zdravější, není to tak úplně pravda. Jedná se v podstatě o marketingový tah. Na dětskou šunku se totiž nekladou žádné legislativní požadavky, to znamená, že může obsahovat více soli a méně kvalitního masa. Proto její složení sledujte opravdu pozorně.

Je libo páreček nebo salám?

Bohužel pro milovníky jiných uzenin – suché salámy a klobásy, paštiky se svými výživovými hodnotami mezi součásti zdravé stravy nedostanou, to hlavně kvůli jejich vysokému obsahu tuku (V jedné běžné porci se totiž tuku ukrývá i tolik, kolik bychom ho mohli sníst za celý den.).

Pokud přece jen máte chuť na párek, tak čas od času si ho dopřát můžete, ale vybírejte druh s minimálně 75 % masa. 

Tak jakou si vyberete na svou svačinu právě Vy? 

Martina Vrbická

Martina Vrbická

Martina je zdravá kuchtička, lektorka VAŘME JINAK, milovnice dobrého zdravého jídla a nemilovnice doplňků stravy.
Člověk, který něco ví o kvalitě a bezpečnosti potravin a z toho vychází.
Jejím mottem je: "Změna životního stylu nemusí být dřina a odříkání. Berme změny s radostí."

Více o Martině najdete sekci O MNĚ.
Martina Vrbická