Jogurty jsou výborným zdrojem bílkovin a vápníku pro naše tělo…ale jak vybrat ten vhodný?
S tím Vám pomůže znovu můj rádce zdravého nákupu.
Proč jíst jogurty?
- Díky prokysání jsou dobře stravitelné.
I proto bývají často snášeny i osobami trpícími lehčími formami nesnášenlivostí mléčného cukru, protože ten je v kysaných mléčných výrobcích částečně rozštěpen působením bakteriálních enzymů. - Jsou výborným zdrojem pro tělo dobře využitelného vápníku, kvalitních bílkovin a dalších významných složek.
- Pozitivně ovlivňují naši přirozenou střevní mikroflóru.
- Brání hnilobným procesům ve střevě.
- Harmonizují střevní mikroflóru po užívání antibiotik.
- Pravidelná konzumace jogurtů a obecně mléčných kysaných výrobků pomáhá také posilovat imunitu organismu.
Jak vybrat kvalitní jogurt v 6 jednoduchých krocích:
Krok č. 1: Přečtěte si složení
Jednotlivé složky jsou uvedeny v sestupném pořadí podle jejich množství v jogurtu.
Takže když si budete pamatovat, že to jsou jen mléčné složky není nad čím přemýšlet, takže: mléko, sušené mléko nebo mléčné bílkoviny, jogurtové kultury… a není co řešit.
Krok č. 2: Vhodný obsah tuku
Podle obsahu tuku rozeznáváme jogurty: nízkotučné s obsahem tuku do 0,5 %, jogurty se sníženým obsahem tuku (0,5 – 3 % tuku), klasické jogurty (více než 3 % tuku) a smetanové jogurty, do kterých se přidává smetana, obsahují nad 10 % tuku.
Ideální je vybrat tzv. polotučný bílý jogurt s obsahem tuku více než 3 % včetně, a to jak pro děti, tak pro dospělé.
Krok č. 3: Odtučněný nebo light? NE DÍKY
Obsah tuku je u těchto jogurtů sice nižší, ale o to víc mají sacharidů, aby nám tenhle jogurt „chutnal“, jsou sem přidána umělá sladidla nebo je mléčný tuk nahrazován škrobem nebo želatinou a tyto složky určitě v jogurtu nechceme.
Navíc omezením příjmu mléčného tuku sice přijímá naše tělo méně kalorií, ale na druhé straně přichází o vitamíny rozpustné v tucích – vitamín A, D, E a K.
Krok č. 4: Bílý je TOP
Bílý jogurt obsahuje jen mléko a čistou jogurtovou kulturu, nic dalšího, proto je fajn zvolit právě ten bílý.
Krok č. 5: Ochucený jedině doma
Určitě to znáte, regály jsou plné nejrůznějších příchutí jogurtů… ALE…Ochucené jogurty se ochucují např. sirupem, džemem nebo marmeládou, v nabídce jsou i jogurty čokoládové, s nugátem, medem, ořechy, cereáliemi nebo dalšími přísadami, které často nebývají moc kvalitní, plné nejrůznějších přísad a hlavně nacpané cukry, proto je ideální vyrobit si ten ochucený doma.
Nejvhodnější je přidat si do něj čerstvé ovoce, popř. lžičku domácí marmelády nebo marmelády s vysokým podílem ovoce, ovocného pyré, popř. skořice nebo lžičky medu.
Další možností je do bílého jogurtu ovoce rozmixovat, pak přidat třeba oříšky, semínka nebo vločky.
Krok č. 6: Jako jogurt vypadá, ale jogurt to není
V supermaketech často najdete hned vedle jogurtů i výrobky, které se jako jogurt vypadají, ale jogurtem nejsou. Jde o nejrůznější „kysané lahůdky“ nebo všelicos podobně vypadající ale nějak „vylepšené“, nejčastěji jsou vyráběné z kysané smetany s obsahem ochucujících složek. Ty opravdu do košíku neházejte. Obsahují totiž velké množství tuku.
Zajímavost:
Jogurt = miliony bakterií
Jogurt musí obsahovat minimálně 10 miliónů probiotických bakterií v 1 gramu na konci doby spotřeby.