Saláty z kysaného zelí nejen na zdravější masopust

Recept na salát z kysaného zelí s křenem je další využití kysaného zelí

Masopust vždy patřil k obdobím velkého hodování, přesto můžete svému tělu trošku ulevit a k tučným masitým jídlům přidat velkou porci salátu.

Co třeba zrovna ten z kysaného zelí?
Mám pro Vás rovnou dvě varianty jeden trošku nasládlý a ten druhý pořádně křenový.

Proč zrovna kysané zelí?

Obsahuje totiž mnoho hodnotných látekbakterie kyseliny mléčné, vitamíny skupiny B, vitamíny C a K, minerály jako draslík, hořčík, fluor, a enzymy.
Navíc zlepšuje obranyschopnost organismu a zvyšuje odolnost proti stresu… a to se hodí nejen o masopustu :-). Také aktivuje imunitní systém v boji proti virům a bakteriím, posiluje organismus proti infekcím. Právě pro tučné hodování je výhodná jeho podpora funkce střev a vylučování toxických látek. Podporuje i látkovou výměnu a má odvodňující účinek, a proto umožňuje rychlé odstraňování odpadních látek z těla.

První recept na salát k kysaného zelí se na vesnicích připravoval už dávno. Patří k tradičním receptům Podchlumí.

Salát z kysaného zelí s jablky

Suroviny (na 4 porce)

  • 250 g kysaného zelí  – ideálně domácí nebo kupované (Dejte si pozor, aby bylo nepasterované a neobsahovalo siřičitany.
    Kvašení je samo o sobě konzervací, proto není třeba jiných konzervantů. Zelí může obsahovat tedy jen přirozené suroviny: zelí, sůl a kmín.)
  • 2 větší  jablka (ideálně kyselejší druh)
  • 2 větší mrkve (100 g)
  • 1 cibule
  • sůl, třtinový cukr, ocet

Jak na to?

  1. Zelí nakrájíme na menší kousky, nálev nevyléváme. Dáme do misky.
  2. Přidáme oloupaná, nahrubo nastrouhaná jablka.
  3. Očištěnou mrkev nastrouháme najemno, a také přidáme.
  4. Cibuli nakrájíme nadrobno.
  5. Vše promícháme.
  6. Nakonec a teprve podle chuti doplňujeme octem, solí, případně cukrem.

Salát z kysaného zelí s křenem

Suroviny (na 4 porce)

  • 250 g kysaného zelí – ideálně domácí případně kupované (nepasterované a bez konzervantů)
  • 2 větší mrkve (100 g)
  • 25 g křenu (může být i méně, takto je dost intenzivně křenový)
  • 100 g jogurtu – bílý nebo rostlinný
  • 1 lžička olivového oleje (nebo jiného)
  •  sůl, mletý černý pepř

Jak na to? 

  1. Zelí pokrájíme na menší kousky.
  2. Mrkev a křen nastrouháme najemno.
  3. Přidáme jogurt a olej (kvůli rozpustnosti vitamínů).
  4. Dochutíme solí a pepřem.
  5. Salát dáme vychladit do lednice.
  6. Pak už ho můžeme podávat k masopustním dobrotám.