Domácí bulky na burgery ze špaldové mouky

Hamburger zdravě

Tak se mi jednou zachtělo burgerů, ale vyrazit do fastfoodu jedině přes mou mrtvolu… tak jsem udělala domácí.
Kupované housky jsem dvakrát moc riskovat nechtěla, tak se vrhám na své první burgerové bulky vylepšené špaldovou moukou.

Co budeme potřebovat?

cca 12 větších bulek, 20 minut příprava + 60 minut kynutí těsta + 15 minut pečení

Na těsto:

  • 500 – 550 g hladké špaldové mouky (podle konzistence) – já používám z Lidlu – hladká má žlutý obal
  • 2 žloutky
  • 1 vejce
  • 160 ml slunečnicového oleje
  • 2 špetky soli

Na kvásek:

  • 250 ml vlažného mléka
  • 30 g třtinového cukru
  • 1 kostička (42 g) čerstvého droždí

Na dokončení:

  • mák, sezam nebo kmín na posypání bulky
  • 1 vejce – rozšlehané, na potření
  • hladká mouka na pomoučení pracovní plochy

Jak na to?

  1. Nejdříve si připravíme kvásek – rozdrobíme droždí a k němu přidáme cukr(krystalků se vůbec nebojte, rozpustí se).
    Obojí zalejeme vlažným mlékem (pozor, ať není moc teplé, jinak kvásek zabijeme).
    A tuhle nádobu přikryjeme utěrkou a dáme do trouby (30 – 50°C) nebo na teplé místo a necháme kvásek „vzejít“.
  2. Mezitím ve velké míse smícháme prosátou mouku (prosátí dělá opravdu zázraky, vženeme tak do mouky vzduch) s vejcem, žloutky, solí a olejem. Pořádně vše spojíme.
  3. Kvásek pak přilijeme k mouce a začneme zpracovávat – ti šťastnější v robotu, my ostatní pěkně ručně vařečkou.
    Těsto zpracováváme tak dlouho než není hladké a sjednocené a nelepí se, není mazlavé – mě to trvalo asi 5 minut.
  4. Zase přikryjeme a necháme kynout v troubě nebo na teplém místě – že už máme nakynuto poznáme podle zdvojnásobení objemu těsta – což trvá 30 minut až hodinu, podle čilosti kvasnic.
  5. Hned jak misku vyndáme, dáme troubu na 180°C.
  6. Po vykynutí těsto vyklopíme na poumoučenou pracovní plochu, znovu jednou lehce propracujeme a začneme odkrajovat 90-100 g kousky těsta.
  7. Z těch uděláme placku a přetáhneme okraje doprostřed- horní povrch by měl být hladký a dospod dáme spoj.
  8. Hotové bochánky hned dáváme na plech s pečícím papírem.
  9. Potřeme je celým rozšlehaným  vejcem a posypeme čím je libo – sezamem, mákem nebo kmínem.
  10. Dáme je péct do vyhřáté trouby na 180°C – 200°C.
  11. Pečení trvá 10 – 15 minut, ale řiďte se spíš barvou bulek – bude krásně hnědá.

Bulky na burgery ze špaldové mouky

Tip na konec:
Housky si udělejte klidně den předem, neublíží jim to.

A co náplň?  🙂 

  • placičky – mleté maso (směs hovězího a vepřového), cibule na kostičky, česnek, koření, sůl, pepř – opravdu nic jiného
  • čedar
  • ledový salát, rajče
  • hořčice

Aaaaa to je konec tádydádydá… ?

Hamburger zdravě

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.