Podzim je tu a s ním i čas na podzimní druhy zeleniny jako je třeba červená řepa.
Dá se z ní připravit pěkných pár zdravých receptů?
Vrhnem se na ně?
Nejprve malá troška teorie…
S čím nám pomůže?
- Podporuje náš nervový systém a vyživuje nervy.
- Díky obsahu železa podporuje krvetvorbu a pročišťuje krev. Aktivuje tvorbu červených krvinek a tím zásobování buněk kyslíkem.
- Betacyanin, červenofialový pigment, má protinádorové a nádory tlumící účinky. Je to také silný velmi dobře vstřebatelný antioxidant. Díky němu šťáva z řepy výrobně posílí Vaši imunitu.
- Podporuje látkovou výměnu.
- Zesiluje stěny cév.
- Zvětšuje množství žaludečních šťáv, a tím zlepšuje využití bílkovin.
- Vylučuje škodlivé látky (cholesterol, olovo a radioaktivní látky) z těla.
- Dodává pružnost a lesk pleti, vlasům a nehtům.
- Je výborným prostředkem nejen proti rakovině, ale i proti chřipce a horečnatým onemocněním.
- A nakonec – pomáhá pro zlepšení nálady…a to se určitě bude hodit 🙂 .
Řepa v kuchyni
Určitě si hned vzpomenete na typickou nakládanou řepu, ale lze z ní vykouzlit i jiná jídla.
Můžeme ji jist syrovou ale i tepelně upravenou.
Pozor pozor – před vařením se bulva řepy neloupe, to proto, že by ztratila barvu, dokonce i chuť.
1. Nakládaná řepa
Kdo by ji neznal ze školní jídelny, ale ji ale doplnit třeba křenem nebo anýzem a hned to bude o dost zajímavější.
2. Šťáva z řepy
Moc dobrá je kombinace pomeranče, jablka a řepy…opravdová vitamínová bomba.
3. Salát
Variant je celá řada – kozí sýr není jediná věc, která řepu vyzdvihne do nebeských výšin.
Nebojte se k řepě přidat třeba i:
- další druhy sýrů – třeba modrý plísňový sýr, parmazán nebo roquefort
- dijonskou hořčici
- ocet, a to hlavně balzamikový
- vlašské ořechy
- olivový olej
- pomerančovou nebo citrónovou kůru nebo šťávu
- kopr
- vařená vejce
- česnek
- jablka
- křen
- estragon, mátu, petrželku, tymián, pažitku a další čerstvé bylinky
- fenykl
- anýz
- med
- jogurt, zakysanou smetanu
Salát s řepou a sýrem feta
- Oloupanou červenou řepu nakrájejíme na co nejtenčí plátky.
- Dáme je do misky nebo na talíř.
- Navrch je nadrobíme sýrem feta, posypeme lístky máty nebo bazalky
- Zastříkneme olivovým olejem smíchaným s balzamikovým octem v poměru 1 : 1.
- A máme hotovo…
4. Pomazánka
- Smícháme nastrouhanou vařenou nebo pečenou červenou řepu.
- Přidáme prolisovaný česnek, tvaroh a zakysanou smetanu…. A rychlá zdravá svačinka je na světě.
- Když přidáte třeba ještě nasekané vlašské ořechy určitě neprohloupíte :).
5. Polévka
Nejen tradiční boršč je varianta řepové polévky.
Jednoduchá řepová polévka
- Kupte si předvařenou červenou řepu (zbytek surovin, myslím máme každá běžně doma) a pusťte se do díla.
- Na oleji osmahneme 1 cibuli.
- Přidáme brambory a zalijeme vodou.
- Když už jsou brambory skoro uvařené přidáme na větší kousky nakrájenou řepu…chvilku povaříme.
- Teď je čas na bylinky jako je: rozmarýn, tymián a hladkolistá petrželka.
- Polévku rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka, osolíme a opepříme podle chuti.
- Můžeme doplnit zakysanou smetanou a nahrubo nasekanou čerstvou pažitkou.
6. Pečená
Je několik variant, jak ji upéct:
- Upečte ji tak, jak je, se slupkou, s ponechaným téměř celým kořínkem a zbytky stonků, jen umytou, zakápnutou olivovým olejem a posypanou solí. Při 200 stupních bude potřebovat kolem hodiny, než změkne.
Pak ji nechte vychladnout, poté snadno oloupejte. - Další možnost, jak řepu upéct, je oloupat ji ještě syrovou, nakrájet a péct s ostatní zeleninou. Nestihne se nejspíš propéct úplně doměkka, proto ostatní druhy přidávám později.
- Nebo můžeme celé neloupané bulvy zabalit po jedné do alobalu a upéct. Každou řepu prostě jen trošku pokapeme olejem, zabalíme, naskládáme do pekáčku a v troubě vyhřáté na 220 stupňů pečeme zhruba hodinu.
Po upečení je trochu rozbalíme a necháme částečně zchladnout, a pak oloupeme.
Řepové plátky s mozarellou
- Řepy pečeme v alobalu. Posypeme je špetkou soli, zastříkneme olejem a těsně zabalíme.
- Pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C asi 1,5 hodiny.
Když je řepa upečená, propícháme ji, aby z ní rychleji vyšla pára, a poté oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. - Na talíři je prokládáme s plátky mozzarelly, zastříkneme olejem a ozdobíme lístky bazalky.