10 tipů, jak upéct zdravěji

Pečení cukroví lze udělat zdravější

Chcete se letošní Vánoce vykouzlit skvělé zdravější cukroví? Tak jste tu správně :).
Nebojte se, není třeba jen mlsně na cukroví koukat.  V tomto článku nejdete pár tipů, jak nenápadně ozdravit Vaše pečení. Není to nic složitého a Vaše tělo vám za to poděkuje.

TIPY PRO ZDRAVĚJŠÍ VÁNOČNÍ PEČENÍ

1. Změňte mouku

Bílou mouku lze  výborně nahradit. Místo ní můžete použít špaldovou nebo pšeničnou celozrnnou mouku a na doplnění jakoukoli jinou. Zkuste třeba rýžovou, jáhlovou, pohankovou, kukuřičnou a mnoho dalších, každá obsahuje v porovnání s bílými moukami podstatně více vitamínů a minerálních látek.

Máte obavu o chuť? Použijte bílou mouku, tak jak jste zvyklí a jen 1/3-1/5 nahraďte celozrnnou.
Celozrnná mouka má nižší glykemický index a navíc obsahuje důležitou vlákninu, které má pozitivní vliv na naše trávení. Navíc vyvolává na delší dobu  pocit nasycení.

Na co si dát pozor? Když použijete celozrnnou mouku je třeba větší množství tekutin než u klasické mouky.

2. Vyměňte bílý cukr

Místo bílého cukru, který pro nás není vhodný, zkuste použít různé druhy obilných sirupů, například rýžový, pšeničný nebo ječmennou sladěnku (spíše do korpusů).
Skvělou sladkou chuť dodá i javorový nebo agáve sirup. Když použijete sirupy, musíte ale počítat s tím, že sirupem těsto rovnou i zvlhčujete.

Pokud se bojíte riskovat, vyhněte se alespoň bílému rafinovanému cukru a použijte cukr přírodní, který nebyl chemicky bělen.

Těsto se dá osladit i rozinkami nebo sušeným ovocem jako jsou například datle nebo jablka.

Další alternativou je použití medu, kterým můžeme cukr ve většině receptů bez problémů úplně nahradit, je bohatý na minerální látky, vitaminy (B1, B2, niacin) a enzymy.

Výborným oslazovadlem je i rozmačkaný banán.

Další vychytávka: Začněte postupně celkově cukru ubírat. Budete se divit, jak Vám postupně přestane chybět.
3. Zkuste ovesné vločky

Méně obvyklou ale zdraví prospěšnou přísadou jsou otruby nebo také ovesné vločky. Můžete je přidávat do mouky při přípravě sušenek i cukroví. Jejich výhodou je vyšší podíl vlákniny i minerálních látek – běžné pečivo tedy obohatí. Vhodná jsou i sezamová, slunečnicová, lněná nebo dýňová semínka.

4. Máslo nahraďte olejem

Vánoční cukroví je s použitím másla plné nasycených tuků, které nejsou pro naše tělo nic dobrého.

5. Kypřete bez fosfátů

Klasický kypřicí prášek obsahuje fosfáty, které naše tělo zbytečně zatěžují. Proto použijte takzvaný vinný kámenkypřicí prášek bez fosfátů nebo jedlou sodu. 

6. I vejce lze zaměnit

Vejce v přiměřeném množství (1 denně) neškodí, ale máte-li strach, že o svátcích do sebe dostanete mnohem víc cholesterolu než normálně, vejce můžete nahradit.   Například Vajahit je rostlinná náhrada vajec, která plně nahradí vejce při pečení.

Místo vajec ve většině těst může fungovat i sójová mouka (1 vejce je cca 1 PL sojové mouky a 3 PL vody).

Další alternativou je pojidlo z předem namočeného a poté rozmixovaného lněného semínka (i s namáčecí vodou).

Ale vejce nemusíte vyřazovat úplně, pokud jich sníte menší množství.

7. Ořechy ano, ale…

Na vánočním stole by neměly chybět ořechy. Obsahují zdravější tuky, proto je můžete do svých receptů použít. Jsou důležitým zdrojem omega-3 mastných kyselin, které mají pozitivní vliv na srdečně-cévní soustavu.
Dejte si ale pozor na jejich kvalitu.

8. Pozor na sušené ovoce

A pokud jste si nenasušili vlastní ovoce, tak nakupte nesířené sušené ovoce. Sušené plody si zachovávají až 80 % vitaminů, obsahují celou řadu antioxidantů, minerálních látek a také vlákniny. Není však vhodné to přehánět s množstvím, protože sušené ovoce obsahuje více cukru než čerstvé.

9. Marmeládu vybírejte pozorně

Nejlepší džem je domácí – z čerstvého ovoce, bez zbytečných konzervačních nebo zahušťujících přísad, pokud ale nemáte tuto možnost, vybírejte ty, které obsahují více než 2/3 ovoce.

10. Pečte raději menší kousky

Čím menší kousek vytvoříte, tím méně energie do sebe pak ve chvíli pokušení dostanete.

Rada na závěr:

Nejdůležitější ze všeho je zvolit kvalitní suroviny, z kterých budete zdravé pečení a dobrůtky vytvářet.
Klidně si pár kousků cukroví dopřejte, z pár kousků určitě nemusíte mít výčitky svědomí.

Přeji krásné zdravější pečení…

2 thoughts on “10 tipů, jak upéct zdravěji

  1. Vašek says:

    Paní Vrbická, cením si vaše stránky Vařme jinak. Dostal jsem se k nim náhodou přes recept na Domácí bulky. Špaldová mouka ano – nevím jestli jste se dostala k čiroku, ale jak můžete v receptech používat slunečnicový olej, který má poměr omega 3:6 1:120 a výrazně poškozuje zdraví možná víc než cigarety, protože způsobuje záněty v celém těle.

  2. Martina Vrbická says:

    Hezký den, jsem moc ráda, že se Vám mé stránky líbí.
    Slunečnicový olej se vloudil do receptu nedopatřením, už je opraveno a moc děkuji za upozornění. Dlouhodobě používám na tepelnou úpravu řepkový olej, který má poměry příznivější.
    Mějte se krásně.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.