Cuketa kam se podíváš

Kdo by neznal cuketu. Taky už nevíte co s ní?  
Variant je spousta… A tady je desítka jídel, které z ní můžete vykouzlit.

Co o ní nevíte?

  • Je perfektní pro štíhlou linii – protože je tvořena zhruba z  90% vodou; má navíc velmi málo kalorií a tuků (100 gramů cukety má jen 15 kcal!),
  • Ideální pro zdraví – zbytek je plný vlákniny, která podporuje zdravé zažívání, vitamínů, antioxidantů a stopových prvků; prim hrají provitamín A, vitamíny skupiny B a vitamín E.
  • Podporují zdraví očí a srdce (obsahují draslík, který kontroluje krevní tlak), detoxikaci a odolnost trávicího traktu proti škodlivým mikroorganismům.

A jde se na nákup

My co máme hromadu cuket na zahradě vyrážet nemusíme. Ostatním poradíme s výběrem – vybírejte malé, pevné plody s lesklou, neporušenou slupkou.
Čím mladší a menší jsou plody, tím intenzivnější a svěžejší mají chuť. Mladé cukety se nemusí loupat; ve slupce se ostatně schovává spoustu vitaminů a prospěšných látek. Stačí odkrojit špičky a vrhnou se na některý z receptů.

Při skladování potřebuje cuketa dýchat. V chladném sklepě nebo v lednici v přihrádce na zeleninu vydrží pár týdnů; opláchněte ji až těsně před použitím, aby nezplesnivěla… a jde se vařit…aneb cuketové dobroty.

cuketa3

1. Předkrmy

Co třeba lehké rychlé roládky z cukety? Cuketu pomocí škrabky nakrájejte na tenké plátky, naplňte sýrem a zarolujte…a je hotovo.

Špízy jsou velká lahůdka, přidáte-li cuketu, bude ještě větší! Potřebujete k tomu jen různé druhy zeleniny a bylinkovou marinádu (balzamikový ocet, citrónová šťáva, olivový olej, bazalka, tymián, rozmarýn, česnek, sůl a pepř).

2. Polévka

Cuketová polévka je opravdu výborná. Stačí osmažit cibulku a cukety, pak vše zalít vývarem, rozmixovat a dobrota je na světě.
Skvělými doplňky je třeba petrželka nebo parmazán. Nebo vyzkoušejte neobvyklou kombinaci s mátou.

3. Salát

Syrová je výborná nakrájená na tenoučké plátky nebo nastrouhaná na hrubém struhadle. Pak přidáme už jen olivový olej, citrónovou šťávu, sůl a pepř. Pro dochucení přihodíme třeba prolisovaný stroužek česneku, jemně nakrájené chilli papričky nebo kopr a salát je hotov.

Pozor pozor !!!
Salát je nutné podávat hned, protože cuketa dlouhým stáním pouští šťávu.

S hrstí pražených slunečnicových semínek a bílým jogurtem, to bude hit každé grilovačky.

4. Cuketové lasagne

Vyzkoušejte jeden z mých rychlých bezmasých receptů…ZDE.
IMG_6980

5. Příloha

Cuketa je skvělá příloha k masům nebo rybám. 
Stačí ji narychlo ogrilovat nebo opéct na pánvi.
cuketa5

6.Těstoviny

Co takhle rychlý obědový recept?

Co si připravit?

  • 2 střední cukety
  • mořská sůl
  • čerstvé či sušené těstoviny
  • 100-150 g čerstvě strouhaného parmezánu
  • menší stroužek propasírovaného česneku
  • 3 lžíce extra panenského olivového oleje
  • (sušené chilli)

Jak na to?

  • Nastrouháme omyté cukety na středně silné nudličky.
  • Všechny je v sítku nebo cedníku lehce posolíme (přibližně půl lžičkou soli), promícháme a necháme vykapat.
  • Mezitím si dáme vařit vodu na těstoviny.
  • Do servírovací mísy se 3-mi lžícemi extra panenského olivového oleje dáme těstoviny uvařené al-dente, všechny okapané cukety, propasírovaný česnek, parmezán, (chilli) a dobře promícháme.
  • A můžeme hned servírovat.

Další variací na těstoviny s cuketou je její kombinace s lososem.

7. Plněná

Cuketě dost sluší naplnění mletým masem a zapečení v troubě. Masitou náplň můžete klidně nahradit za zeleninovou.

Nebo co třeba Cukety plněné čočkovým krémem? A dokonce je to i veganský recept. Najdete ho… ZDE.
cuketa1

8. Rizoto

Vyzkoušejte další můj rychlý recept… krémové cuketové rizoto… Najdete ho ZDE.
IMG_1221

9. Chuťovky – chipsy a hranolky

Snadné cuketové chipsy

Co si připravit?

  • 1 cuketa
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl

Jak na to?

  • Cuketu nakrájíme na tenké plátky. Pomocí papírových utěrek z nich odsajeme přebytečnou vodu.
  • Na plech položíme pečicí papír a na něj vyskládáme cuketové plátky, které potřeme olejem a posolíme.
  • Pečeme při 150 °C asi 2 hodiny.

Snadné cuketové hranolky s česnekem a parmezánem

Co si připravit?

  • 700 g cuket (asi 4 – 5 menších/středních cuket)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 2 stroužky třeného česneku – šetřit jím ale nemusíte a klidně použijte více
  • 3/4 hrnku strouhaného parmezánu
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř

Jak na to?

  • Troubu předehřejeme na 180 °C.
  • Plech vysteleme alobalem nebo potřeme olejem.
  • Cuketu nakrájíme na tlusté hranolky.
  • V míse si smícháme olej, citronovou šťávu a česnek.
  • Cukety rovnoměrně rozprostřeme na plech a potřeme je směsí oleje.
  • Poté je posypeme parmezánem.
  • Nakonec ochutíme solí a pepřem a pečeme 11 – 13 minut.
  • Poté dáme plech blíže k vrchní části trouby a necháme parmezán zapéct do zlatova.
  • Podáváme ještě teplé.

10. Placičky

Křupavé cuketové placičky se sýrem Feta

Co si připravit?

  • 500 g cukety
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 cibule, nakrájené najemno
  • 2 vejce
  • 150 g sýru Feta, strouhaného
  • 5 lžic hladké mouky
  • sůl a pepř

Jak na to?

  • Cuketu očistíme a nastrouháme do mísy.
  • Přidáme sůl, promícháme a necháme půl hodiny uležet.
  • Poté z cukety vymačkáme vodu a smícháme s ostatními surovinami.
  • Placičky pečeme v troubě na plechu s pečícím papírem.
Tak co vyzkoušíte? 
Přejeme Vám ať se všechny výtvory vydaří
a
dobrou cuketovou chuť.

cuketa6

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.