Kdo by neznal cuketu. Taky už nevíte co s ní?
Variant je spousta… A tady je desítka jídel, které z ní můžete vykouzlit.
Co o ní nevíte?
- Je perfektní pro štíhlou linii – protože je tvořena zhruba z 90% vodou; má navíc velmi málo kalorií a tuků (100 gramů cukety má jen 15 kcal!),
- Ideální pro zdraví – zbytek je plný vlákniny, která podporuje zdravé zažívání, vitamínů, antioxidantů a stopových prvků; prim hrají provitamín A, vitamíny skupiny B a vitamín E.
- Podporují zdraví očí a srdce (obsahují draslík, který kontroluje krevní tlak), detoxikaci a odolnost trávicího traktu proti škodlivým mikroorganismům.
A jde se na nákup
My co máme hromadu cuket na zahradě vyrážet nemusíme. Ostatním poradíme s výběrem – vybírejte malé, pevné plody s lesklou, neporušenou slupkou.
Čím mladší a menší jsou plody, tím intenzivnější a svěžejší mají chuť. Mladé cukety se nemusí loupat; ve slupce se ostatně schovává spoustu vitaminů a prospěšných látek. Stačí odkrojit špičky a vrhnou se na některý z receptů.
Při skladování potřebuje cuketa dýchat. V chladném sklepě nebo v lednici v přihrádce na zeleninu vydrží pár týdnů; opláchněte ji až těsně před použitím, aby nezplesnivěla… a jde se vařit…aneb cuketové dobroty.
1. Předkrmy
Co třeba lehké rychlé roládky z cukety? Cuketu pomocí škrabky nakrájejte na tenké plátky, naplňte sýrem a zarolujte…a je hotovo.
Špízy jsou velká lahůdka, přidáte-li cuketu, bude ještě větší! Potřebujete k tomu jen různé druhy zeleniny a bylinkovou marinádu (balzamikový ocet, citrónová šťáva, olivový olej, bazalka, tymián, rozmarýn, česnek, sůl a pepř).
2. Polévka
Cuketová polévka je opravdu výborná. Stačí osmažit cibulku a cukety, pak vše zalít vývarem, rozmixovat a dobrota je na světě.
Skvělými doplňky je třeba petrželka nebo parmazán. Nebo vyzkoušejte neobvyklou kombinaci s mátou.
3. Salát
Syrová je výborná nakrájená na tenoučké plátky nebo nastrouhaná na hrubém struhadle. Pak přidáme už jen olivový olej, citrónovou šťávu, sůl a pepř. Pro dochucení přihodíme třeba prolisovaný stroužek česneku, jemně nakrájené chilli papričky nebo kopr a salát je hotov.
Pozor pozor !!!
Salát je nutné podávat hned, protože cuketa dlouhým stáním pouští šťávu.
S hrstí pražených slunečnicových semínek a bílým jogurtem, to bude hit každé grilovačky.
4. Cuketové lasagne
Vyzkoušejte jeden z mých rychlých bezmasých receptů…ZDE.
5. Příloha
Cuketa je skvělá příloha k masům nebo rybám.
Stačí ji narychlo ogrilovat nebo opéct na pánvi.
6.Těstoviny
Co takhle rychlý obědový recept?
Co si připravit?
- 2 střední cukety
- mořská sůl
- čerstvé či sušené těstoviny
- 100-150 g čerstvě strouhaného parmezánu
- menší stroužek propasírovaného česneku
- 3 lžíce extra panenského olivového oleje
- (sušené chilli)
Jak na to?
- Nastrouháme omyté cukety na středně silné nudličky.
- Všechny je v sítku nebo cedníku lehce posolíme (přibližně půl lžičkou soli), promícháme a necháme vykapat.
- Mezitím si dáme vařit vodu na těstoviny.
- Do servírovací mísy se 3-mi lžícemi extra panenského olivového oleje dáme těstoviny uvařené al-dente, všechny okapané cukety, propasírovaný česnek, parmezán, (chilli) a dobře promícháme.
- A můžeme hned servírovat.
Další variací na těstoviny s cuketou je její kombinace s lososem.
7. Plněná
Cuketě dost sluší naplnění mletým masem a zapečení v troubě. Masitou náplň můžete klidně nahradit za zeleninovou.
Nebo co třeba Cukety plněné čočkovým krémem? A dokonce je to i veganský recept. Najdete ho… ZDE.
8. Rizoto
Vyzkoušejte další můj rychlý recept… krémové cuketové rizoto… Najdete ho ZDE.
9. Chuťovky – chipsy a hranolky
Snadné cuketové chipsy
Co si připravit?
- 1 cuketa
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl
Jak na to?
- Cuketu nakrájíme na tenké plátky. Pomocí papírových utěrek z nich odsajeme přebytečnou vodu.
- Na plech položíme pečicí papír a na něj vyskládáme cuketové plátky, které potřeme olejem a posolíme.
- Pečeme při 150 °C asi 2 hodiny.
Snadné cuketové hranolky s česnekem a parmezánem
Co si připravit?
- 700 g cuket (asi 4 – 5 menších/středních cuket)
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička citronové šťávy
- 2 stroužky třeného česneku – šetřit jím ale nemusíte a klidně použijte více
- 3/4 hrnku strouhaného parmezánu
- sůl a čerstvě mletý černý pepř
Jak na to?
- Troubu předehřejeme na 180 °C.
- Plech vysteleme alobalem nebo potřeme olejem.
- Cuketu nakrájíme na tlusté hranolky.
- V míse si smícháme olej, citronovou šťávu a česnek.
- Cukety rovnoměrně rozprostřeme na plech a potřeme je směsí oleje.
- Poté je posypeme parmezánem.
- Nakonec ochutíme solí a pepřem a pečeme 11 – 13 minut.
- Poté dáme plech blíže k vrchní části trouby a necháme parmezán zapéct do zlatova.
- Podáváme ještě teplé.
10. Placičky
Křupavé cuketové placičky se sýrem Feta
Co si připravit?
- 500 g cukety
- 1/2 lžičky soli
- 1 cibule, nakrájené najemno
- 2 vejce
- 150 g sýru Feta, strouhaného
- 5 lžic hladké mouky
- sůl a pepř
Jak na to?
- Cuketu očistíme a nastrouháme do mísy.
- Přidáme sůl, promícháme a necháme půl hodiny uležet.
- Poté z cukety vymačkáme vodu a smícháme s ostatními surovinami.
- Placičky pečeme v troubě na plechu s pečícím papírem.
Tak co vyzkoušíte?
Přejeme Vám ať se všechny výtvory vydaří
a
dobrou cuketovou chuť.