Včera jsem dělala generálku na Silvestra…a jak jinak než zdravě :). Ráda se s Vámi podělím o recepty na zdravé pohoštění.
Tyto tyčinky vykouzlíte za chviličku a potěšíte s nimi vinaře, pivaře i nealkoholiky :).
Italské Grissiny k nakousnutí
Co je třeba doma vyštrachat?
- 200 ml vlažné vody
- 20 g čerstvého droždí
- lžička cukru
- 200 g špaldové mouky
- 200 g hladké pšeničné mouky
- 2 lžíce olivového oleje (já jsem použila bazalkový olivový olej)
- sůl (2-3 lžičky do těsta)
- tymián
- přísady pro fajnovější mlsálky: olivy, sušená rajčata, parmezán a mnoho dalšího, co Vás napadne
Jak na to? … Je to stráááášně složité
Droždí rozdrobíme, přidáme k němu lžičku cukru, lžíci mouky a pár lžic vlažné vody. A necháme vzejít kvásek pod utěrkou.
Mezitím než se kvásek probudí k životu, smícháme v misce obě mouky, sůl, olivový olej, zbytek vody, koření a další přísady podle Vaší chuti.
Přidáme kvásek a vše spolu prohněteme. Podle potřeby můžete přidat mouku nebo vodu, tak vytvoříme hladké těsto a dáme ho znovu kynout. Asi po půl hodině zdvojnásobí svou velikost a je připravené ke zpracování.
Těsto krájíme na jednotlivé kousky a vyválíme rukama tyčinky, které necháme na vále ještě trošku vykynout (potom se dají lépe zakroutit a drží tvar). Tyčinky zakroutíme, tak že oba konce kroutíme proti sobě.
Tyčinky přeneseme na plech s pečícím papírem pokapaný olivovým olejem a vkládáme do trouby vyhřáté na 200°C.
Pečeme dozlatova – přibližně 20 minut.
Brčálový dip
- zralé avokádo
- šťáva z citrónu
- zakysaná smetana
- sůl, česnek
Jak na to?
Avokádo vydlabeme a vnitřek rozmačkáme (můžete případně použít tyčový mixér). Pokapeme citrónem (jinak zhnědne).
Přidáme podle gusta 🙂 zakysané smetany, soli a česneku.
Podáváme k tyčinkám.
Návštěvníci se budou jistě oblizovat :).
Budu se moc těšit na Vaše hostitelské úspěchy v komentářích.