Blíží se podzim a já dostala chuť udělat něco z dýně. Myslím, že se Vám budou „dělat boule za ušima“.
Suroviny:
– 1 menší dýně hokaidó
– cca 300 g polohrubé mouky
– 1 vejce (nemusí být)
– cca 3 lžíce olivového oleje
– sůl, pepř, bylinky
Jak na to?
- Dýni očistíme a zbavíme semínek. Slupku můžete nechat. Nakrájíme ji na malé kousky.
- Vložíme na plech pokapaný olejem. Kousky dýně taky pokapeme a pečeme v troubě na 200°C do změknutí (cca 40 minut).
- Dýni vyndáme z trouby a oloupeme z ní slupku.
- Dužinu rozmačkáme vidličkou nebo tyčovým mixérem (v běžném mixéru moc nedoporučuju). Přidáme k ní mouku, vejce, trochu olivového oleje a sůl. Můžeme přidat i pepř a čerstvě nasekané bylinky.
- Vytvoříme tužší, ale vláčné těsto. Rukama z něj vypracujeme válečky o průměru asi 2 až 3 cm. Z válečků odkrajujeme zhruba 2 cm velké kousky.
- Vaříme v osolené vodě.
PS: Jedno poučení – těsto je třeba dost osolit, jinak vynikne sladká chuť dýně.
Já jsem k nim připravila svoji mistrovskou paprikovou omáčku.
Ale určitě bude fajn i parmezán nebo dušený špenát.
Dobrou chuť a krásný prosluněný víkend
Vaše Vrbička