MEDVĚD jako originální servírování dipu… zkuste ho?
Co si připravit?
– 550 g špaldové mouky a trochu na posypání – ½ hladké špaldové + ½ hladké celozrnné špaldové
– 200 ml vody
– 200 ml mléka
– 30 ml řepkového oleje
– 20 g kypřícího prášku do pečiva
– 1 čajová lžička soli
Dohotovení:
– oblíbený dip
– zelenina – třeba mrkev, okurka, paprika atd.
Jak na to?
- V míse smícháme špaldové mouky, kypřící prášek a sůl.
- Pak přidáme vodu, mléko, olej a vypracujeme hladké těsto.
- Mísu zakryjeme čistou utěrkou nebo potravinovou fólií a necháme 15 minut odpočinout.
- V mezičase vyložíme plech pečícím papírem a troubu předehřejeme na 200°C.
- Pracovní plochu mírně poprášíme moukou a těsto na ní vyklopíme.
- Nyní přijde na řadu tvarování medvěda – vytvoříme bochánky – 1 velký bochánek na tělo, 2 střední na nohy, 2 malé na ruce, 2 malé na uši, 1 malý na čumák.
- Když se těsto bude lepit, můžeme ruce potřít trochou oleje.
- Poskládáme vše k sobě a vytvoříme na plechu medvěda.
- Vše pomašlujeme rozšlehaným vejcem. Vtlačíme oči a čumák (3 rozinky).
- Do velkého bochánku na tělo uděláme prohlubeň – miska na dip. Do té dáme alobal zatížený třeba fazolemi nebo čočkou.
- Pečení trvá přibližně 25 minut na 200°C.
- Odstraníme alobalovou mističku. Medvěda necháme vychladnout.
- Připravíme libovolný dip a dáme ho do prohlubně v břiše medvěda.
- Po stranách medvěda obložíme tyčinkami různé zeleniny – třeba mrkev, okurka, paprika atd.