10 přírodních léků na chřipku a nachlazení

Máte pocit, že na vás něco leze? Než se vydáte do lékárny, zkuste zabojovat proti chřipce a nachlazení potravinami.
Možná se budete divit, kolik přírodních léků se ukrývá ve vaší spíži!
Jaké to jsou?

Troška teorie na začátek

Z potravin získáte mnohem víc než z tabletek.

Kromě vitamínů a minerálů získáte totiž mnoho dalších látek, které si vzájemně pomáhají v jejich účincích, což v léčivech nenajdete.

Přírodních léků můžeme v naší domácnosti najít mnoho, ale platí jedno obecné pravidlo: NEHLADOVTE. Mnohdy je složité se přinutit něco sníst, ale naše tělo během nemoci potřebuje vyšší příjem kalorií než za normálních podmínek. Potřebuje sílu na boj s infekcí a regeneraci. Hladovění zhoršuje příznaky a prodlužuje trvání nemoci.

Zapomenout byste určitě neměli na tekutiny – podpoří hydrataci organismu a zároveň jeho výživu.

Vrhneme se přímo na přírodní léčitele…

1. Česnek

Patří k nejuniverzálnějším „lékům“.
Jeho účinná látka – allicin – snadno zatočí s kdejakou chorobou – působí proti bakteriím, virům i plísním a podporuje aktivitu imunitního systému.

Ideální je ho používat čerstvý, jinak se jeho účinky snižují….takže hurá na česnekovou pomazánku. Krťoučkým povařením v polévce, také chybu neuděláte.

2. Cibule

Také cibule je velkým bojovníkem proti nachlazení a následnému kašli.
Kromě přírodního antibiotika allicinu obsahuje i spoustu potřebného vitamínu C a dalších důležitých látek.

I tady je dobré ji použít syrovou. Použít ji můžete do zeleninových salátů nebo pomazánek.  Velice účinná je cibulová šťáva….ale ta chuť :-).

3. Křen

Pokud snesete něco ostřejšího, vyberte si pálivá jídla, která důkladně prokrví Vaše sliznice a ty se tak  zbaví nežádoucích usídlenců jako jsou viry a bakterie.

Pálivý křen má navíc velmi posilující účinek na naši obranyschopnost.
Jeho silice navíc rozpouští usazený hlen na sliznicích dýchacích cest – jak v nosních dutinách, tak v plicích a průduškách, kde léčí rýmu a kašel.

Což takhle dát si křen s medem: Křen nastrouháme na jemno.  Dvě lžíce smícháme se lžící medu…a máme hotovo. Pomůže nám s uvolněním rýmy.

4. Polévka

Tradiční vývar nám dodá potřebnou dávku tekutin a živin, se kterou dokážeme bojovat s ucpaným nosem, nevolností, bolestí hlavy nebo nachlazením.
Její léčivé vlastnosti jen zesílí přidáním zeleniny, a to včetně cibule a česneku.

5. Oves a další obiloviny

Oves obsahuje účinné přírodní povzbuzovače imunity – beta-glukany, které mají obrovskou schopnost bojovat s nákazou.
Umí také podpořit účinek antibiotik.
Navíc působí antioxidačně. A zklidňují zažívání.
Podobně fungují i další obilniny, třeba ječmen.

Pěkně poctivě si namočte obyčejné vločky, a pak je uvařte v mléce (i to má účinky proti mikrobům). Přidejte ovoce a máte rychlou zdravou snídani na rekonvalescenci.

6. Med

Při nachlazení a chřipce je med neocenitelný. Nejenže dodává tělu dostatek důležitých  živin a energie, ale ještě má navíc antiseptické a dezinfekční účinky. Med působí antibakteriálně, díky vysokému obsahuju antimikrobiálních složek.

Pozor pozor: nedávejte ho do horkého čaje, tím se část účinných látek ničí.

7. Ovoce

Během infekce je velmi důležitý přísun dostatečného množství vitamínu C. A proč si pro něj chodit do lékárny, když ho můžeme sníst v ovoci a zelenině. Z jakých potravin ho získáte nejvíce? Na prvním místě jsou žluté a červené papriky, následují jahody, citrusy, rybíz a kiwi. 

Velké množství vitamínu C v těle velmi snižuje možnost onemocnění a také zkracuje jeho průběh.

Nechte čaj nejprve pár minut louhovat a teprve potom přidejte citron a med, jedině tak zachováte účinné látky.

8. Kysané zelí

Jestli se necítíte dvakrát dobře zařaďte do jídelníčku určitě tenhle tradiční lidový „lék“.
Obsahuje obrovské množství vitamínu C, ale nejen to najdeme tu i probiotika a vlákninu, které pomohou našim střevům, což ovlivňuje naši obranyschopnost.
Tyto látky se navíc skladováním ztrácí ze zelí jen velmi málo.
Navíc zelí má i tu výhodu, že ho lze sníst relativně hodně, na rozdíl od citrónů.

Výbornou a rychlou svačinku získáte smícháním okapaného zelí s nastrouhanou mrkví.

9. Čaj

Čaj a nachlazení to je neodmyslitelné spojení.
A proč? Prohřívá naše tělo, dodá tekutiny a uvolňuje ucpané dutiny.
Dále obsahuje polyfenoly, látky, které se přirozeně nachází v rostlinách, které působí antioxidačně a protizánětlivě. Jsou to hlavně polyfenoly taniny, které působí proti virům, bakteriím a plísním. Taniny pravděpodobně potlačují i růst bakterií v krku, ulevují od bolestí krku a kašle.

10. Zázvor

Kromě toho že je zázvor je protizánětlivý, perfektně prohřeje naše tělo.
Pomůže posílit imunitu a uleví od nachlazení nebo chřipky.
Také zvyšuje tvorbu trávicích šťáv a neutralizuje kyselé prostředí, takže je výborný pomocník při různých zažívacích potížích.

Nejznámější je určitě zázvorový čaj – Stačí nastrouhat centimetrový kousek čerstvého zázvoru a zalít horkou vodou. Nechat asi pět minut louhovat. Výborně chutná s citronem a medem, někdo přidává i špetku skořice nebo hřebíčku.

Přeji hodně sil do boje s chřipkou a nachlazením…
Martina Vrbická

Martina Vrbická

Martina je zdravá kuchtička, lektorka VAŘME JINAK, milovnice dobrého zdravého jídla a nemilovnice doplňků stravy.
Člověk, který něco ví o kvalitě a bezpečnosti potravin a z toho vychází.
Jejím mottem je: "Změna životního stylu nemusí být dřina a odříkání. Berme změny s radostí."

Více o Martině najdete sekci O MNĚ.
Martina Vrbická

Napsat komentář