Chcete-li vyloučit lepek ze svého jídelníčku nebo ho alespoň zredukovat, určitě se vám budou hodit rady, na co si dát při pečení s bezlepkovými moukami pozor.
Chovají se totiž jinak než běžné (lepkové).
Počítejte s tím, že práce s bezlepkovými moukami je zpočátku tak trochu alchymie a vyžaduje velkou dávku trpělivosti. Já na ně také nejsem úplný expert, ale někdy je pro zpestření jídelníčku zařazuji.
Pokud lepek vyřazujete kvůli pestrosti jídelníčku a ne ze zdravotních důvodů zvolte raději lehká, piškotová těsta, lívance, palačinky nebo sušenky.
Rady pro bezlepkové pečení:
1. Kombinujte
Můžete si vybrat – buď budete používat pouze jednodruhovou mouku (např. rýžovou, pohankovou, kukuřičnou atd.), nebo uděláte z těchto mouk směs.
- Jednodruhová mouka – obtížnější zpracování, typická chuť po použité mouce
- Kombinace více druhů – doporučuji. Ulehčíte si tím práci. Zmírníte výraznou chuť po jednom druhu. Zlepšíte vlastnosti a snížíte lepivost těsta.
Je spoustu směsí v obchodech, ale pokud mohu doporučit, vyrobte si mouku sami (smíchejte více jednodruhových). Nabídka bezlepkových mouk je opravdu široká. A také tím ušetříte.
2. Více tekutiny
Při práci s bezlepkovou moukou se často stává, že saje více tekutiny než pšeničná. Proto je dobré použít jí buď o něco méně, nebo jí dopřát více vláhy.
3. Více kypřidla
Také je třeba dát více prášku do pečiva, aby bylo těsto nadlehčené.
4. Pozor na rozdrobení
Pro bezlepkovou mouku je typické to, že drží těsto méně při sobě. Často se může stát, že se po upečení výrobek rozdrobí a je hodně křehký. Abyste tomu trošku pomohli, vybírejte recepty s trochou oříšků, oleje, medu nebo jogurtu.
Při výrobě vykrajovaných tvarů z těsta vždy vyválejte jen menší část.
Bezlepkové pečivo je křehčí a více se láme. Po upečení ho proto nechte na plechu úplně vychladnout a teprve potom ho sundávejte.
5. Pořádně propracovat
Těsto potřebuje pořádně propracovat, použijte nejlépe kuchyňský robot.
6. Nechte ho uležet
Bezlepkové těsto hůř drží pohromadě, hodně se trhá a potřebuje čas. Před pečením ho proto nechte uležet v chladu.
7. Držte se receptu
U bezlepkových receptů se experimentování často nevyplatí. Množství surovin dodržujte přesně. Bezlepková mouka má jiné vlastnosti než mouka klasická, a proto vyžaduje speciální recepty s odlišným podílem surovin.
8. Teplota surovin
Všechny suroviny by měly mít pokojovou teplotu.
9. Pozor, lepí!
Bezlepkové těsto více ulpívá na rukách i na nádobí. Proto je vždy vhodné použít pečicí papír a ruce si pomoučit nebo natřít olejem.
Pokud pečete z křehkého těsta, vyvalujte těsto mezi dvěma vrstvami pečícího papíru.
10. Neotvírat troubu
Prvních 20 minut pečení určitě neotvírejte troubu. Bezlepkové těsto spadne rychleji než lepkové.
Po upečení
Bezlepkové pečivo se rychleji kazí, proto si po napečení dejte část do mrazáku.
Vhodné je také uchovávat ho v ledničce, pokud víme, že ho spotřebujeme do několika dnů.
Pokud se vám přeci jen stane, že vám pečivo ztvrdne dříve, než ho stačíte sníst, můžete ho využít třeba na strouhanku.
Již jednou rozmražené pečivo rychle ztvrdne.