Kynutý borůvkový koláč (vegan)

Sezónního ovoce je kolem spoustu, tak co překvapit třeba kynutým koláčem (veganským).
Já jsem připravila borůvkový a jen se po něm zaprášilo. 

Co si připravit (na 1 velký koláč)?

  • 10 g čerstvého droždí
  • 50 g třtinového cukru
  • 200 g hladké špaldové mouky
  • 50 g celozrnné špaldové mouky
  • 100 ml sójového mléka (nebo kravského)
  • 40 ml řepkového oleje
  • špetka soli
  • 250 g borůvek

Drobenka:

  • 50 g hladké špaldové mouky
  • 50 g ovesných vloček (ideálně jemných)
  • 40 g třtinového cukru
  • 50 g kokosového oleje
  • špetka soli

Jak na to?

  1. Do misky rozdrobíme droždí a smícháme se lžičkou cukru. Necháme droždí rozpustit. Přidáme k němu lžíci mouky a 50 ml vlažného mléka.
  2. Misku přikryjeme a necháme ho na teplém místě 10 minut vzejít.
  3. Mezitím v míse smícháme zbytek cukru, mouky a mléka (50 ml), olej a špetku soli. Těsto důkladně propracujeme a necháme alespoň 1 hodinu kynout na teplém místě.
  4. Těsně před koncem kynutí si připravíme drobenku – všechny suroviny smícháme (kokosový tuk předem rozpustíme) a rukama tvoříme drobenku.
  5. Těsto přemístíme na plech s pečícím papírem.
  6. Rukama, které navlhčíme olejem, ho roztáhneme na kruh, kterému necháme vyšší okraje.
  7. Na korpus nasypeme borůvky, nadrobíme drobenku.
  8. Pečeme cca 20 minut na 180 °C.

TIP:
Pozor kokosový tuk rychle tuhne, takže drobenku vytvořte těsně předem, jinak vám ztuhne.