Vyrobit si domácí granolu (= zapékané müsli) není vůbec žádná věda, je to opravdu rychlovka a tahle je navíc bez přidaného cukru a tuku, což je mezi těmi kupovanými vzácnost. Navíc v ní najdete jen zdravé suroviny a žádná „éčka“.
Běžně se granola zapéká s medem, v tomhle receptu je nahrazený jablečným pyré.
Zapékané müsli je fajn variantou pro rychlou snídani. Je možné ho mít připravené předem a ráno už jen přidat jogurt případně ovoce a za pár minut můžete běžet.
Co si připravit?
- 2 hrnky ovesných vloček (lépe těch jemných)
- 1/2 hrnku oříšků (mandle, pekanové, kešu, lískové, vlašské,…)
- 50g brusinek (nebo rozinek)
- 4 polévkových lžic jablečného pyré (ideálně bez přidaného cukru)
- jiné sušené ovoce nebo kousky tmavé čokolády (volitelné)
- 1 lžička skořice
Jak na to?
- Oříšky nasekáme na menší kousky, aby se lépe slepily do hrudek s ostatními surovinami.
- V míse spolu smícháme všechny suroviny dohromady.
- Potom hmotu vysypeme na plech vyložený pečícím papírem nebo pečící podložkou. Čím tenčeji ji navrstvíte, tím křupavější bude.
- Granolu dáme péct na 160 stupňů na 25-35 minut dozlatova. Několikrát během pečení ji promícháme a hlídáme, aby se nespálila.
- Pokud po 35 minutách není granola stále dost křupavá, nechte ji zapéct ještě 5 minut na 180 stupňů.
- Nechte zchladnout – tím se stane křupavá.
A můžete snídat…
Pochlubíte se výtvorem podle Vaší chuti?
TIP: Vždy je uchovávejte v zavřené nádobě, aby byla pořád křupavá.