Polenta s restovanými houbami

Polenta s restovanými houbami je bezmasý recept bez lepku a bez mléka

Další netradiční bezmasý recept je tu.
Polenta z něj navíc dělá i recept bezlepkový. Tato netradiční příloha je v podstatě kaše připravená z kukuřičné krupice. Její příprava má pár nástrah, kterých Vás ráda ušetřím.

Pár nástrah přípravy polety aneb neposlouchejte vždy výrobce: 

Údaje na obalu instantní polenty obvykle říkají, že bude hotová za 1-2 minuty. Jenomže po tak krátké době, bez ohledu na údaj výrobce, není ještě úplně hotová a dokáže absorbovat ještě hodně další tekutiny. Dokonce další tekutinu potřebuje, aby zůstala v podobě kaše.

Další častou chybou je podhodnocení množství vody. Polenta za dvě minuty vsákne sotva polovinu toho, co za pět až deset minut, ztuhne a připraví Vás o chuťový zážitek. A to Vás většinou odradí od opakování její přípravy, což je opravdu škoda.

Ideální konzistence polenty na talíři je podobná krémovým míchaným vajíčkům, tedy jemně zhoustlá „kaše“. Takže v ní ani nestojí lžíce, ani se nedá krájet nožem, ale ani není tekutá.

Ideální poměr pro instantní polentu, je 100 g polenty na 1 litr vroucí vody, trocha trpělivosti a deseti minut času.

Správný postup se dozvíte v mém receptu.

Místo másla můžete použít i olivový olej, funguje podobně. Horkou polentovou kaši podávejte hned, chladnutím tuhne.

Co si připravit (4 porce)?

  • 60 g másla – možno nahradit olejem
  • 2 lžíce řepkového oleje
  • 200 g hlívy ústřičné
  • 200 g žampionů
  • 3 stroužky česneku
  • sůl, pepř
  • 2 lžičky sušeného tymiánu
  • 1 l vody
  • 100 g instantní kukuřičné polenty
  • 60 g parmazánu – můžete vynechat
  • 2 snítky čerstvého tymiánu

Jak na to?

  1. V pánvi rozpustíme 20 g másla s olejem.
  2. Vsypeme očištěné, na kousky pokrájené houby, prolisovaný česnek, osolíme, opepříme a okořeníme tymiánem.
  3. Houby restujeme dozlatova asi 10 minut. Pokud je směs byla moc suchá, přidejte ještě máslo.
  4. Během restování hub v hrnci přivedeme vodu s ½ lžičky soli k mírnému varu.
  5. Za stálého míchání metličkou pomalu zašleháváme do vody polentu tak, aby se nevytvořily hrudky.
  6. Vaříme ještě cca 10 minut, občas promícháme. Stáhneme plamen na minimum, vmícháme zbytek másla s 30 g nastrouhaného sýra a mícháme do rozpuštění.
  7. Polentovou „kaši“ rozlijeme do talířů, navrch dáme houbovou směs.
  8. Posypeme parmazánem, případně ozdobíme čerstvým tymiánem.