Dnešní recept je chuťová lahoda a rychlovka zároveň. Navíc úplně klidně ji můžete nabídnout svým malým jedlíkům.
Další využití dýně? Proč ne. Je to ideální bezmasé jídlo třeba pro podzim nebo zimu.
Pokud vyměníte tarhoňu za polentu máte dokonce recept bez lepku.
Co si připravit (4 porce)?
- 1 máslová dýně (nebo menší Hokkaido dýně nebo jiná dýně podobné velikosti)
- kvalitní olivový olej (nebo jakýkoli jiný)
- sůl, pepř
- hrst dýňových semínek
- můžete přidat: trochu nasekaného čerstvého rozmarýnu
hrst slunečnicových semínek, případně sekaných vlašských ořechů
strouhaný sýr parmazánového typu na posypání na talíři - příloha: tarhoňa
Jak na to?
- Máslovou dýni oloupeme. Pokud zvolíme Hokkaido, loupat nemusíme. Odstraníme semínka a nakrájíme na 1, 5 – 2 cm kousky.
- Dáme na plech a pokapeme olejem. Osolíme, opepříme a posypeme semínky, případně ořechy a rozmarýnem.
- Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C 30 minut.
- Po uplynutí této doby už skoro upečenou dýni proházíme na plechu a ještě na 10 minut necháme opéct.
- Tarhoňu uvaříme během pečení dýně podle běžného postupu pro těstoviny.
- Tarhoňu dáme na talíř, obložíme ji dýní se semínky, pokapeme olejem a případně posypeme strouhaným sýrem.
- Je to tak prosté a tak moc dobré.
TIP:
Úplně klidně můžete místo tarhoni použít polentu (pak bude recept bez lepku) nebo těstoviny jiných tvarů.