V sobotu jsem vařila na jógový seminář a vybrala jsem tenhle recept na quiche ve zdravější verzi.
Je rychlý a moc chutný.
Navíc je tenhle recept bez másla a smetany, což se v dnešní době docela hodí :).
Ideální na rychlý oběd.
Co budeme potřebovat?
Na těsto:
- 200 g celozrnné mouky – já použila celozrnnou špaldovou (z Lidlu)
- 150 g bílého jogurtu
- 3 lžíce olivového oleje
- špetka soli
Na náplň:
- 2-3 hrnky spařeného špenátu nebo 1 a půl balíčku mraženého listového špenátu (já ho kupuju v Lidlu) – dejte ho předem rozmrznout
- 2 vejce
- 2 sýry Cottage
- 1 mozzarella – nastrouhanou najemno
- 100 ml mléka
- 3 stroužky česneku
- sůl, pepř
- muškátový oříšek
- čerstvé bylinky (oregano, bazalka, meduňka, petržel, pažitka)
- parmezán
Jak na to?
- Nejprve začneme se korpusem.
Všechny ingredience (mouku, jogurt, olivový olej a sůl) smícháme a propracujeme na nelepivé celistvé těsto, které necháme odpočinout v ledničce alespoň 1 hodinu zabalené do potravinářské fólie. - Mezitím dáme do hlubší pánve špenát (pokud není úplně rozmrzlý nevadí), který chvilku prohřejeme.
- Pak přidáme cottage, bylinky, nastrouhanou mozzarellu a prolisované 3 stroužky česneku.
Dochutit můžeme solí, pepřem a muškátovým oříškem. - Vše chvíli vše povaříme.
- Ve vedlejší misce si prošleháme vejce s mlékem.
- Přidáme je do špenátové směsi a stáhneme ze sporáku.
- Když máme vše připravené vrhneme se na formu – můžeme jí buď jen vymazat olejem nebo vyložit pečícím papírem.
- Do formy rozprostřeme těsto – to uděláme tak, že ho nejprve vyválíme, a pak přesuneme do formy i na strany formy. Ideálně by ale nemělo těsto přesahovat náplň, protože pak je suché.
- Těsto propícháme vidličkou. Není potřeba ho nechávat zapéct v troubě.
- Troubu předehřejeme na 180 – 200 °C.
- Na těsto navrstvíme náplň.
- Můžete povrch postrouhat parmezánem.
- A už necháme kouzlo udělat troubu – pečeme asi 30 minut. A je hotovo.
A už si jen pochutnáváme.