Červená řepa – královna podzimní kuchyně

Červená řepa pomazánka

Podzim je tu a s ním i čas na podzimní druhy zeleniny jako je třeba červená řepa.
Dá se z ní připravit pěkných pár zdravých receptů?
Vrhnem se na ně?

Nejprve malá troška teorie…

S čím nám pomůže?

  • Podporuje náš nervový systém a vyživuje nervy.
  • Díky obsahu železa podporuje krvetvorbu a pročišťuje krev. Aktivuje tvorbu červených krvinek a tím zásobování buněk kyslíkem.
  • Betacyanin, červenofialový pigment,  má protinádorové a nádory tlumící účinky. Je to také silný velmi dobře vstřebatelný antioxidant. Díky němu šťáva z řepy výrobně posílí Vaši imunitu.
  • Podporuje látkovou výměnu.
  • Zesiluje stěny cév.
  • Zvětšuje množství žaludečních šťáv, a tím zlepšuje využití bílkovin.
  • Vylučuje škodlivé látky (cholesterol, olovo a radioaktivní látky) z těla.
  • Dodává pružnost a lesk pleti, vlasům a nehtům.
  • Je výborným prostředkem nejen proti rakovině, ale i proti chřipce a horečnatým onemocněním.
  • A nakonec – pomáhá pro zlepšení nálady…a to se určitě bude hodit  🙂 .

Řepa v kuchyni

Určitě si hned vzpomenete na typickou nakládanou řepu, ale lze z ní vykouzlit i jiná jídla.
Můžeme ji jist syrovou ale i tepelně upravenou.

Pozor pozor – před vařením se bulva řepy neloupe, to proto, že by ztratila barvu, dokonce i chuť.

1. Nakládaná řepa

Kdo by ji neznal ze školní jídelny, ale ji ale doplnit třeba křenem nebo anýzem a hned to bude o dost zajímavější.

2. Šťáva z řepy

Moc dobrá je kombinace pomeranče, jablka a řepy…opravdová vitamínová bomba.

repa-stava

3. Salát

Variant je celá řada – kozí sýr není jediná věc, která řepu vyzdvihne do nebeských výšin.
Nebojte se k řepě přidat třeba i:

  • další druhy sýrů – třeba modrý plísňový sýr, parmazán nebo roquefort
  • dijonskou hořčici
  • ocet, a to hlavně balzamikový
  • vlašské ořechy
  • olivový olej
  • pomerančovou nebo citrónovou kůru nebo šťávu
  • kopr
  • vařená vejce
  • česnek
  • jablka
  • křen
  • estragon, mátu, petrželku, tymián, pažitku a další čerstvé bylinky
  • fenykl
  • anýz
  • med
  • jogurt, zakysanou smetanu

Salát s řepou a sýrem feta

  • Oloupanou červenou řepu nakrájejíme na co nejtenčí plátky.
  • Dáme je do misky nebo na talíř.
  • Navrch je nadrobíme sýrem feta, posypeme lístky máty nebo bazalky
  • Zastříkneme olivovým olejem smíchaným s balzamikovým octem v poměru 1 : 1.
  • A máme hotovo…

4. Pomazánka

  • Smícháme nastrouhanou vařenou nebo pečenou červenou řepu.
  • Přidáme prolisovaný česnek, tvaroh a zakysanou smetanu…. A rychlá zdravá svačinka je na světě.
  • Když přidáte třeba ještě nasekané vlašské ořechy určitě neprohloupíte :).

DSCF6454

5. Polévka

Nejen tradiční boršč je varianta řepové polévky.

Jednoduchá řepová polévka

  • Kupte si předvařenou červenou řepu (zbytek surovin, myslím máme každá běžně doma) a pusťte se do díla.
  • Na oleji osmahneme 1 cibuli.
  • Přidáme brambory a zalijeme vodou.
  • Když už jsou brambory skoro uvařené přidáme na větší kousky nakrájenou řepu…chvilku povaříme.
  • Teď je čas na bylinky jako je: rozmarýn, tymián a hladkolistá petrželka.
  • Polévku rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka, osolíme a opepříme podle chuti.
  • Můžeme doplnit zakysanou smetanou a nahrubo nasekanou čerstvou pažitkou.

6. Pečená

Je několik variant, jak ji upéct:

  1. Upečte ji tak, jak je, se slupkou, s ponechaným téměř celým kořínkem a zbytky stonků, jen umytou, zakápnutou olivovým olejem a posypanou solí. Při 200 stupních bude potřebovat kolem hodiny, než změkne.
    Pak ji nechte vychladnout, poté snadno oloupejte.
  2. Další možnost, jak řepu upéct, je oloupat ji ještě syrovou, nakrájet a péct s ostatní zeleninou. Nestihne se nejspíš propéct úplně doměkka, proto ostatní druhy přidávám později.
  3. Nebo můžeme celé neloupané bulvy zabalit po jedné do alobalu a upéct. Každou řepu prostě jen trošku pokapeme olejem, zabalíme, naskládáme do pekáčku a v troubě vyhřáté na 220 stupňů pečeme zhruba hodinu.
    Po upečení je trochu rozbalíme a necháme částečně zchladnout, a pak oloupeme.

repa-pecena

Řepové plátky s mozarellou

  • Řepy pečeme v alobalu. Posypeme je špetkou soli, zastříkneme olejem a těsně zabalíme.
  • Pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C asi 1,5 hodiny.
    Když je řepa upečená, propícháme ji, aby z ní rychleji vyšla pára, a poté oloupeme a nakrájíme na tenké plátky.
  • Na talíři je prokládáme s plátky mozzarelly, zastříkneme olejem a ozdobíme lístky bazalky.

Máte i Vy nějaký fajn řepový recept?
Podělíte se s námi v komentářích o něj?

repa3

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.