Další z mých dortů, který je navíc bezlepkový a moc dobrý 🙂 .
Vyzkoušíte ho?
Co si připravit?
- 3 hrnky strouhaného kokosu
- 1,5 hrnku raw kakaa nebo kakaového prášku
- 3 lžičky vinného kamene nebo kypřícího prášku bez fosfátů
- stévie nebo med podle chuti
- špetka soli
- 10 vajec
- 1 hrnek rozpuštěného kokosového tuku
- 2 lžičky vanilkové esence –nemusí být
- 1 hrnek kokosového mléka (popř. klasické kravské)
- 1 hrnek silné kávy
Náplň
- 500 ml smetany ke šlehání (nebo 400 ml kokosového krému nebo 4-5 400 ml plechovek kokosového mléka)
- 1 tvaroh ve vaničce
- stévie nebo med podle chuti
- vanilková esence
- sezónní ovoce (já použila maliny a borůvky)
Jak na to?
- Troubu předehřejeme na 175°C.
- Smícháme všechny suché ingredience – kokos, kakao, vinný kámen, sladidlo (stévie nebo med), sůl.
- Přidáme zbylé ingredience – celá vejce, vanilkovou esenci, kokosový olej, mléko nebo kokosové mléko a kávu a vše dobře promícháme.
- Těsto případně dosladíme.
- Dno dortové formy (průměr 24 cm) vyložíme pečícím papírem a okraje formy vymažeme kokosovým olejem.
- Ideální je ještě spodní část formy obalit pečícím papírem, protože často část tuku vyteče(ale nebuďte z toho v panice, nevadí to).
- Vzniklé těsto vlijeme do formy a pečeme 25-30 minut.
- Upečené vyndáme z trouby a necháme úplně vychladnout (než vychladne nebude těsto tuhé, ikdyž bude upečené – to kvůli kokosovému tuku).
- Vychladlý korpus položíme na rovný povrch a rovnoměrně horizontálně rozřízneme na dvě části.
- A můžeme začít kompletovat – můžete si vybrat klasický krém ze šlehačky nebo kokosový krém.
Náplň ze šlehačky
- Vychlazenou smetanu na šlehání smícháme s vanilkovou esencí a stévií.
- Šleháme šlehačku do tuha.
- Nakonec vmícháme tvaroh…a krém je hotov.
Náplň k kokosového krému:
- Kokosové mléko/krém dáme přes noc do ledničky.
- Po vyndání z ledničky mléko neprotřepávejte, jen lžičkou odejměte vrchní kokosovou “smetanu” – zbytek mléka nebudete potřebovat (kokosový krém použijeme celý).
- Do smetany z kokosového mléka (při použití kokosového mléka) nebo kokosového krému (při použití kokosového krému) přidáme stévii podle chuti.
- Poté krém vyšleháme do tuha.
Dokončení dortu
- Na spodní díl navrstvíme polovinu šlehačky nebo kokosového krému a poklademe ho ovocem.
- Na první vrstvu opatrně položíme další díl korpusu.
- Rozprostřeme na něj zbytek šlehačky (kokosového krému) a ozdobíme zbytkem ovoce.
- Necháme alespoň 2 hodiny ztuhnout před tím, než ochutnáme… snad to vydržíte 😉 .
Až budete v Bulharsku, zkuste se mrknout po čokoládovém dortu garash
https://www.jidlonacestach.cz/bezlepkovy-cokoladovy-dort-garash/
je to jejich specialita a je to fakt pecka.