Klasický dort v odlehčenější verzi.
Díky podmáslí je korpus krásně vláčný a díky vločkám dodáte i více vlákniny, takže vám bude stačit jen menší kousek.
Co si připravit (forma o průměru 21 cm)?
Korpus:
- 70 g řepkového oleje
- 80 g kokosu
- 70 g jemných ovesných vloček
- 50 g celozrnné špaldové mouky
- 70 g hladké špaldové mouky
- 40 g kakaa
- 1 kypřicí prášek do pečiva (bezfosfátový)
- 3 vejce
- 100 g třtinového cukru
- 500 ml podmáslí nebo acidofilního mléka
Náplň:
- 3 tvarohy (ideálně 1 ve staniolu)
- moučkový cukr
- 30 g tmavé čokolády
Navíc:
- Banány
Jak na to?
- Kokos rozemeleme v mixéru najemno. To samé uděláme s ovesnými vločkami.
- Vsypeme do mísy. Přidáme mouky, kakao a kypřicí prášek. Promícháme.
- Ve druhé míse prošleháme vejce s třtinovým cukrem a podmáslím.
- Nakonec přimícháme olej.
- Mokré suroviny vmícháme do sypkých a důkladně promícháme (klidně šlehačem).
- Dno dortové formy vyložíme pečicím papírem, boky vymažeme olejem.
- Formu naplníme těstem.
- Vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme 35 – 40 minut. Propečenost vyzkoušíme špejlí.
- Necháme vychladnout.
- Korpus vydlabeme (cca do hloubky 1 cm), ale necháme asi 0,5 centimetrový okraj.
- Vydlabané zbytky rozdrobíme.
- Čokoládu nasekáme nadrobno.
- Banány překrojíme podélně napůl a vyložíme jimi vydlabaný korpus.
- V míse smícháme tvarohy a cukr.
- Přidáme kousky čokolády. A pořádně promícháme.
- Krém navrstvíme do kopečku na korpus a uhladíme.
- Posypeme rozdrobeným korpusem.
- Vložíme do lednice a necháme minimálně dvě hodiny, nejlépe do druhého dne, uležet.