S dětmi v kuchyni – 1. krok

Tak jako se děti začínají hýbat po krůčcích, my budeme v našem kuchařském učení postupovat po jednotlivých krůčcích i tady.

1. krůčkem budou přípravné práce. Nebojte se je jich hodně, takže to nebude jednotvárný začátek.

1. KROK – přípravné práce

Pro začátek se vyhneme tepelné úpravě a začneme přípravami. 
Ukažte jim spoustu přípravných činností: třeba umývat zeleninu, míchání těsta, mazání pomazánky, čistit zeleninu, strouhat nebo krájet na plátky. U pečení jim ukažte jak míchat, tvarovat a vykrajovat těsto. Vždy jim nejprve ukažte, jak se daná činnost správně dělá. Klidně je chyťte za ruku a navádějte je.

Ukažte jim určité místo, kde se přípravy dělají. Děti si to s částí linky spojí automaticky, až se do něčeho pustí samy bez vašeho dozoru. Nemusíte se pak bát, že je napadne krájet na varné desce :).

Hlavně to prosím s požadavky na děti nepřežeňte. Nenechte je strouhat mrkev na salát pro celou rodinu. Stačí, když zvládnou nastrouhat jednu nebo dvě porce. Nenechte radost z nové činnosti a z objevování umřít na nudu a pracnost.

Strouhání na struhadle:
  • Sledujte děti jedním očkem, aby se nekrouhly. Měly by přestat dříve, než budou mrkvička nebo sýr úplně ustrouhané.
Stříhání nůžkami:
  • Vyberte dětem malé bezpečné dětské nůžky a nechte je nastříhat bylinky. Určitě je pobaví!

Práce s těstem:

  • Většina děti práci s těstem miluje. Děti mohou sypat suroviny do mísy a míchat těsto. Podle druhu sušenek pak mohou buď vykrajovat oblíbené tvary.
Techniky míchání:  
  • Předveďte dětem, jak nejlépe míchat vařečkou těsto nebo opatrně vmíchat bílkový sníh tak, aby směs zůstala nadýchaná a vzdušná.
Krájení malým nožem:
  • Krájení by mělo probíhat kolébavým pohybem nože od špičky k rukojeti, nebo nízkým tahem směrem k tělu. Ruka, která nekrájí, by měla být vždy lehce zavřena, jako ptačí pařátek, s nehty položenými na stole; horní plochou kloubů zlehka vedeme nůž.
  • Když nebudou bříška prstů přitisknutá na prkénku, nehrozí, že si děti ublíží.
  • Nezapomeňte děti učit správné technice krájení hned od začátku.
  • Výborný článek o tom má Jana Florentýna Zatloukalová neboli Kuchařka pro dceru: Jak krájet.
  • Učení je bezpečnější na hranatých tvarech, které nemohou sklouznout z prkénka. Při krájení mrkve zkuste seříznout jednu stranu naplocho.
Loupání vajíček:
  • Vysvětlete, jak dlouho se vajíčka vaří a před loupáním je pořádně zchlaďte.
Zdobení:
  • Další oblíbenou činností pro malé pomocníky je zdobení.
  • V tom se děti mohou realizovat třeba na palačinkách nebo na pizze. Palačinky si děti mohou natírat marmeládou, oříškovým máslem, jogurtem nebo tvarohem a zdobit ovocem.
  • A co se týče pizzy, největší radost jim asi uděláte vlastní minipizzou, kterou si mohou ozdobit dle svých chutí a fantazii. Nechte je třeba z plátků šunky vykrájet tvary vykrajovátkem kytičky a hned máte kytičkovou pizzu.
Příprava salátů:
  • Děti mohou otrhávat hrozny nebo cherry rajčátka, trhat na kousky saláty a bylinky.
  • Ty větší už zvládnou třeba nakrájet banán nebo okurku, měkčí kusy jim půjdou lépe, navíc jim k tomu postačí obyčejný jídelní nůž.
Tak co vrhnete se do toho?