Sezónního ovoce je kolem spoustu, tak co překvapit třeba kynutým koláčem (veganským).
Já jsem připravila borůvkový a jen se po něm zaprášilo.
Co si připravit (na 1 velký koláč)?
- 10 g čerstvého droždí
- 50 g třtinového cukru
- 200 g hladké špaldové mouky
- 50 g celozrnné špaldové mouky
- 100 ml sójového mléka (nebo kravského)
- 40 ml řepkového oleje
- špetka soli
- 250 g borůvek
Drobenka:
- 50 g hladké špaldové mouky
- 50 g ovesných vloček (ideálně jemných)
- 40 g třtinového cukru
- 50 g kokosového oleje
- špetka soli
Jak na to?
- Do misky rozdrobíme droždí a smícháme se lžičkou cukru. Necháme droždí rozpustit. Přidáme k němu lžíci mouky a 50 ml vlažného mléka.
- Misku přikryjeme a necháme ho na teplém místě 10 minut vzejít.
- Mezitím v míse smícháme zbytek cukru, mouky a mléka (50 ml), olej a špetku soli. Těsto důkladně propracujeme a necháme alespoň 1 hodinu kynout na teplém místě.
- Těsně před koncem kynutí si připravíme drobenku – všechny suroviny smícháme (kokosový tuk předem rozpustíme) a rukama tvoříme drobenku.
- Těsto přemístíme na plech s pečícím papírem.
- Rukama, které navlhčíme olejem, ho roztáhneme na kruh, kterému necháme vyšší okraje.
- Na korpus nasypeme borůvky, nadrobíme drobenku.
- Pečeme cca 20 minut na 180 °C.
TIP:
Pozor kokosový tuk rychle tuhne, takže drobenku vytvořte těsně předem, jinak vám ztuhne.