Tohle domácí pečivo je opravdu jednoduché a časově nenáročné, takže ho hravě zvládnete, když zjistíte, že čerstvé pečivo došlo a nechce se vám do obchodu.
Co si připravit (na cca 12 kostek)?
Kvásek:
- 1/2 kostky čerstvého droždí (cca 20 g) nebo 1 sáček sušeného droždí
- 50 g vlažné vody
- 4 g třtinového cukru
Těsto:
- 300 g špaldové hladké mouky
- 200 g špaldové celozrnné mouky
- 200 g vlažné vody
- 40 g řepkového oleje
- 7 g soli
- kmín
- může být: 30 g slunečnicových semínek nebo mixu semínek – dovnitř těsta
- cca 40 g slunečnicových semínek
Jak na to?
- Nejdříve vytvoříme kvásek: V misce smícháme vlažnou vodu + droždí + cukr – rozmícháme a dáme na cca 15 min na teplé místo (měla by se vytvořit taková pěnová čepice).
- Mezitím si do mísy od robota nebo běžné misky dáme mouky, sůl, kmín, olej, zbytek vlažné vody a semínka, která chcete mít uvnitř a kvásek.
- Pokud použijete robota nechte ho pracovat a vytvořit vláčné pevné nelepivé těsto. Nebo můžete použít ruce a těsto vypracovat ručně.
- Těsto zakryjeme utěrkou nebo potravinářskou fólií a necháme 1 hodinu kynout.
- Teď vytvoříme kostky: těsto rozválíme na placku cca 1-1.5 cm vysokou a nožem vykrojíme čtverce.
- Do jedné misky dáme vodu a do druhé semínka. Nejprve čtverce namočíme ve vodě a pak v semíncích (budou tak lépe držet).
- Necháme je ještě cca 15 min. dokynout.
- A hurá do předehřáté trouby na 180 st. na cca 15-20 min.